Today marks the start of a new era, since I now officially joined the IndieWeb movement and migrated my 23-year old personal blog to micro.blog.
Welkom op het indieweb Jeroen! En dank voor het volgen van mijn avonturen met Hypothesis. Ik heb vanavond een update gedaan in mijn flow. Nu heeft elke annotatie op mijn blog een directe link naar het artikel én de annotatie zelf.
Link: A new home 🏠
Vrijdag ontdekte ik de mogelijkheden met Hypothesis, een open source annotatie-dienst. Vanavond heb ik een koppeling tussen die dienst en mijn blog op de manier zoals ik wil. Met de quote, mijn opmerking én een directe URL naar de annotatie in de context van de originele URL. Mogelijk gemaakt met Integromat en wat API’s knopen.
Stap 1: RSS naar API
Bij Hypothes.is kan ik een specifieke RSS maken met mijn username en een tag die ik gebruik als ik een quote hier wil posten. Omdat de feed nog niet alle informatie heeft die ik wil gebruiken, haal ik meer informatie over die annotatie binnen via de API van Hypothes.is. Dit gebeurt op basis van de ID die ik uit de RSS feed haal. Deze ID is niet direct beschikbaar, maar is een onderdeel van de URL. De originele URL is https://hypothes.is/a/aSNcdu78EeqH5U9VXMj8AA, wat de ID dan aSNcdu78EeqH5U9VXMj8AA maakt.
Stap 2: Extra informatie ophalen en posten
Vervolgens haal ik uit de data die ik van de API krijg, specifiek de tekst die ik heb geselecteerd en geannoteerd. In de RSS feed is alleen de combinatie beschikbaar van deze quote en mijn opmerking. Ik hou die liever nog apart, misschien wil ik er een keer wat anders mee doen. Vervolgens post ik een mix van de informatie in een WordPress post. Hierbij haal ik informatie uit de feed, uit de API en de losse quote uit de vorige stap
En dat is alles wat nodig is. Als ik nu een pagina via Hypothes.is opsla met een specifieke tag, wordt deze via de feed en API naar WordPress gepost. En wat ik nog het mooiste vind, de link die ik gebruik onder de quote, gaat naar het originele artikel, met de Hypothesis-annotatie zichtbaar. Je vindt hier een voorbeeld van een blogpost met de link. Op deze manier zie je direct waar in de tekst de quote is te vinden, je kunt de annotatie lezen en je kunt als je wilt weer meer doen met zowel de annotatie als het artikel. Social notetaking, een mooie term die ik van Jeroen Sangers leen.
Ik heb van dit scenario een vergelijkbaar scenario gemaakt, wat de informatie in een iets andere vorm als Markdown bestand opslaat in een specifieke Dropbox-map. Deze map is weer gekoppeld aan mijn notitie-app Obsidian, zodat de annotatie en extra informatie daar direct beschikbaar is.
Zoals David Weinberger al jaren geleden zei, Small Pieces Loosely Joined!
<!–
–>