in random

Ik groeide op in de arcadehallen van de jaren ’80. In Breda was geen echte arcadehal, maar gelukkig hadden de zwembaden her en der kasten staan waar we op konden spelen. Ik herinner me dat zwembad Het Ei in de kantine een viertal kasten tegen elkaar had staan in klavervorm. Mijn oom en tante exploiteerden in die jaren de horeca van het NAC stadion dus daar waren we vaak te vinden. Hij had eveneens twee tot drie kasten staan waar we hele zondagen op speelden. Al dan niet omdat mijn neef destijds een manier had gevonden om “wat goedkoper” te spelen op de spelautomaten…

Een van de spellen die we daar speelden en die ik compleet was vergeten is Amidar. Zelfs de naam zegt me helemaal niets maar het beeld van het spel bracht direct herinneringen naar boven.

Eigen gameplay uit OpenEMU

Het spel kwam uit in 1981 als een duidelijke kloon van het toen al beroemde Pac-Man. Je loopt in het spel over de randen van een rechthoek en moet elke rechthoek inkleuren. Je speelt wisselend als een aap of als een verfroller. Je bedenkt het niet he…

Als aap moet je alle kokosnoten verzamelen om de vlakken in te kleuren, als verfroller verf je alle lijnen. Natuurlijk zijn er vijanden om in de gaten te houden. De aap moet uit handen blijven van jagers, de verfroller ontwijkt zoveel mogelijk varkentjes. Het zijn inderdaad bijzondere combinaties zoals je ook ziet op de box-art van de Atari-versie die een jaar later verscheen. Maar die kan ik je afraden om te spelen. De arcadeversie ziet er echt beter uit en speelt lekkerder.

Gameplay

Het spel is best simpel te spelen, de tegenstanders houden een vaste route aan om je te vangen. Als je goed kijkt naar de animatie hierboven zie je dat de tegenstanders steeds dezelfde beweging maken, de zogenaamde Amidar-movement. Ze bewegen verticaal over het veld waarbij ze steeds een horizontale afslag nemen tot ze boven of beneden het veld zijn. Dan draaien ze om en gaan ze weer terug. Het zorgt dat je redelijk kunt inschatten waar een tegenstander heen gaat maar tegelijk kun je geen pauze nemen. Daar bewegen de tegenstanders te snel voor. Daarnaast is er één tegenstander die constant over de buitenste rand patrouilleert in één richting.

Er zijn twee manieren om de tegenstanders te ontwijken en te verslaan. Met de Jump knop springen alle tegenstanders even omhoog en kun je ze snel ontwijken. Dit kun je drie keer doen per level. Als je de vier buitenste hoeken van het veld hebt gevuld, krijg je toen seconden om de tegenstanders te vangen. Je ziet dit in de bovenstaande animatie gebeuren. Voor elke tegenstander krijg je een oplopende beloning.

Na elk level is er een bonus-stage, waar je met een druk op de knop een varkentje random door een doolhof laat lopen. De beloning is een tros bananen en extra punten voor je. Waar vind je dat nog, een spel waar je als varken bananen moet vinden in een doolhof…

Meer over Amidar

Amidar is prima te spelen in een emulator zoals OpenEMU. Je hebt hier wel de experimental version voor nodig die MAME/Arcade spellen kan laden en spelen. De ROM’s voor Amidar zijn her en der online te vinden, evenals uitgebreide technische informatie en de gebruikershandleiding. Of je speelt het hele spel online, dat kan natuurlijk ook. De fijnste manier vind ik om het spel gewoon op een arcadekast te spelen. Zoals bij Awesome Space, waar ik de kast toevallig ontdekte.

Geef een reactie

Reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.