Toen John Lewis overleed in juli ging dat eerlijk gezegd een beetje langs me heen. Als niet-Amerikaan ben ik niet van alle details op de hoogte uit de geschiedenis van dat land. Verschillende grafredes maakten me al snel duidelijk dat Lewis een sleutelrol speelde in de Civil Rights Movement uit het midden van de vorige eeuw. Via ComiXology kreeg ik March aangereikt, een graphic novel in drie delen, over het leven van John Lewis.
Ik heb het eerste deel verslonden. Wat een verhaal en wat een geschiedenis. Ondanks mijn gebrekkige kennis van Lewis als persoon, wist ik wel over de helse strijd die is gevoerd voor gelijke rechten voor iedereen. De rol van witte politieagenten en burgerbewegingen in de zuidelijke staten. Ik had wel eens iets gelezen over sit-ins maar wist niet exact wat het was en waarom ze plaatsvonden. March legt dit haarfijn uit en vertelt hoe John Lewis opgroeide in een klimaat van racisme en onderdrukking. Hoe hij uitgroeit tot één van de spilfiguren in de burgerrechtenbeweging. Maar ook hoe hij als jonge jongen oefent om predikant te worden. Met de kippen op de boerderij als gewillig publiek.
Ik weet dat ik nooit zal begrijpen waarom mensen van kleur systematisch worden onderdrukt. Het verhaal in March is slechts een paar decennia oud maar kijk waar we nu staan. Er lijkt niet veel verandert in de manier waarop we met elkaar omgaan. In de Verenigde Staten bracht de dood van George Floyd een ommekeer, in Nederland vinden we onszelf nog altijd een “fantastisch volkje”. Maar ik ben meer en meer benieuwd geworden naar ons eigen verleden. Een geschiedenis vol slavenhandel en onderdrukking. Je kunt je afvragen of we wel zo’n fantastisch volkje zijn, als groepen zich mobiliseren om een december-verhaal te verdedigen. Tegen beter weten in.
March is een indrukwekkende inkijk in het leven van deze grootse man. De tekenstijl in zwart-wit draagt bij aan de impact die de verhalen maken. Persoonlijk vind ik graphic novels een fijnere en meer indrukwekkende manier om verhalen als deze over te brengen. Een aardig weetje: in March zie je hoe jongeren in de jaren ‘50 via een stripverhaal leerden over Martin Luther King Jr. en de burgerrechtenbeweging.
Ik kan niet wachten om deel twee en drie van de serie te lezen.