✨ De eerste week van 2020 zit er weer op, werk en school is weer begonnen, de laatste nieuwjaarsborrels druppelen nog na en de plannen voor de komende 360-en-nog-wat dagen zijn vers.
Dit jaar ga ik door met mijn blog, nieuwsbrief en wie weet komen er nog wat leuke projecten. We gaan er weer voor om minimaal één IndieWebCamp te organiseren!
Omdat de nieuwsbrief twee weken heeft stil gelegen én voor al die nieuwe abonnees van de afgelopen tijd (Hoi! 👋) gooi ik er deze keer wat extra links in. Let’s go! ⚡
Check in elk geval dit artikel! 👇
Laura Kalbag schrijft een fantastische lofzang op de persoonlijke website. Op haar persoonlijke website, logisch. Ze is kritisch (het kan geld kosten, tijd, energie) maar tegelijk laat ze zien dat een moederschip op je eigen domein je vrijheid geeft in design, tekst en vorm. Je kunt je experimenteerdrift de vrije loop laten. Maar het betekent vooral onafhankelijkheid.
Laura Kalbag – It’s time to get personal
Meer toffe links 🔗
The modern web is becoming an unusable, user-hostile wasteland
Abid Omar laat haarfijn zien hoe moderne websites steeds meer onbruikbaar worden voor normale gebruikers zoals jij en ik. Of het nu gaat om de cookie-meldingen, adblocker-uitzet-smeekbedes, locatienotificaties, recaptcha-ellende en GDPR-blokkades. Het is een absurde situatie geworden. Het breekpunt is bijna bereikt.
🏟️ Ik ben al zo’n jaar Facebook-loos en ik vind dat ik nog knap goed functioneer. Maar het enige dat ik mis zijn de evenementen op het netwerk. Gelukkig is daar Darius Kazemi, de codetovenaar. Hij werkt nu aan een decentrale, open versie van Facebook Events. Maar dan zonder het Facebook panopticon. Goed!
⛔ Zeg nee tegen de Chrome browser. Het businessmodel van Google is gebaseerd op surveillance kapitalisme en winstmaximalisatie met jouw data. Maak een kleine vuist en installeer Firefox. Notochrome.org
🗜️ Maar aan de andere kant, een nieuwe onafhankelijke browser ontwikkelen is nog niet zo makkelijk zonder de hulp van Google. Als je tenminste Netflix wilt tonen. (h/t @gvenk voor de link!)
🎭 Bouw het sociale netwerk wat je zelf wilt gebruiken. Een uitgebreide uitleg van Adobe waarom netwerken als Mastodon een gezond alternatief zijn voor de “social hellscapes”
🏴☠️Blogs zijn nog altijd de piratenzenders van het web! For the love of Blarg, start a blog!
Het internet is stuk – TivoliVredenburg — www.tivolivredenburg.nl
Internetpionier en directeur van De Waag Marleen Stikker legt op 23 januari uit dat het internet kapot is, én hoe we het kunnen repareren. Ik ben er in elk geval bij. Kom je langs? Drinken we een biertje!
Bevalt deze nieuwsbrief je? Vertel het verder! Als je er op je blog over schrijft, stuur me de link. Op mijn blog Digging the Digital vind je meer artikelen en links over het open en decentrale web. Blog on!