De afgelopen week stond voor mij in het teken van nieuwsbrieven. Via de Telegram chatgroep van een podcast (jaja) vond ik de dienst Stoop. Zie het als een RSS-reader voor je nieuwsbrieven. Is dat opnieuw het wiel uitvinden? Of is het meegaan in de mores van het web zoals Joanne in dit vooruitzicht voor 2020 beschrijft? Misschien zitten blogs precies tussen dat privé moment in je inbox en wereldwijde dorpsplein van de sociale netwerken.
Ik heb de afgelopen week nog iets anders gedaan. Het beste moment om iets te presenteren is als je eigenlijk vindt dat het nog niet af is. Maar de basis is er. Een klein weekavond/weekend projectje van ondergetekende. Ik ben benieuwd wat jullie vinden. Op Thanks For Subscribing vind je een mobiele app met de beste nieuwsbrieven. Nederlands en Engelstalig en highly opiniated want het is mijn mening 🙂
Alle feedback is welkom, of het gaat over inhoud, navigatie, werking. Je kunt zelf nog niets direct toevoegen, ik loop nog te klooien met hoe ik dit als formulier ga doen. Typeform, Airtable of toch een Google Form. Niet heel indieweb allemaal, maar ja…
Check ThanksForSubscribing.app en installeer die mobiele webapp! En abonneer je op nieuwe nieuwsbrieven natuurlijk 😊
On with the show!
<ingezonden mededeling>
Maak je inbox weer blij
Met ThanksForSubscribing heb je op altijd een overzicht op zak van de beste nieuwsbrieven in binnen- en buitenland. Van technologie tot reizen, maatschappij en de meest verre uithoeken van het wereldwijde web. Met deze QR code installeer je direct de app op je telefoon.
<einde ingezonden mededeling>
Check in elk geval dit artikel! 👇
Ben Werdmüller zegt meteen waar het op staat in zijn artikel Use the tools of journalism to save it op Nieman Journalism Lab
Here’s the bad news: No one is coming to save you. No business is going to swoop in and provide sustainable funding for newsrooms. No new technology is going to transform the way journalism supports itself forever. No big, incredible deal is going to build a strong foundation for the news.
Hij legt het weer haarfijn uit. Het internet is een conversatie en geen uitzend-medium – lees de Cluetrain Manifesto er maar op na – dus journalisten zullen nog meer de juiste instrumenten én mindset moeten gebruiken om te overleven. Want Facebook en Google zal het worst wezen of je titel blijft bestaan.
Behandel je artikelen zoals startups hun diensten bouwen, iteratief, stap voor stap, luisterend naar je community (een publiek praat niet terug, een community wel) en continu lerend.
Meer moois op het web 🗺️
Nederlandse universiteiten willen Internet of Trust – Emerce — www.emerce.nl
Dat is interessant nieuws. “De universiteiten hebben de ambitie om de VS gedomineerde centrale servers te vervangen door een non-profit en open source alternatief.”
🐦 Het is niet het laatste nieuws en de hipste video, al zitten er wel lekkere effecten in de presentatie van Zach. Tussen de effecten legt hij haarfijn uit waarom het zo relevant is om je eigen tweets, instaposts en andere social oprispingen toch in eigen beheer te hebben. En hij laat zien hoe je dat zou kunnen doen. OK, je moet wat programmeren en nee je doet dat niet door op next-next-finish te klikken. Maar het kán en dat is al een eerste stap.
👞 Kleine stappen. Dat is wat het IndieWeb nodig heeft. Sinds drie jaar zijn webmentions een officiele standaard. Met webmentions kun je via je eigen site reageren op andere sites. Sinds een paar dagen heeft indie app developer, blogger en auteur Brett Terpstra ook webmentions op zijn site en dat zou wel eens een opleving kunnen betekenen van het protocol. Hopelijk gaan we in 2020 meer webmentions zien! Ik heb al een handleiding voor de WordPress plugin geschreven.
🎸 Hoe zou Neil Young het hebben gedaan op het open web? Ik vind het artikel “Keep on posting on the free web” een fraaie kritiek op het indieweb. De auteur geeft aan de hand van een verdwenen forum van gitaarliefhebbers aan dat inderdaad nog lang niet zo eenvoudig is om “maar even op je eigen site te posten” en weg te blijven van sociale netwerken als daar je netwerk zit.
I ❤️ blogs and maybe you should too
Tweet van de week
[tweet https://twitter.com/BiellaColeman/status/1217503995104759809]
Dat was het weer voor deze week. Natuurlijk kun je eerdere edities altijd teruglezen in het archief, je kunt deze mail doorsturen naar vrienden die het nodig hebben (karma en chocoladekoekjes zullen je deel vallen!) of me altijd tips sturen voor een volgende editie. Of mijn blog lezen 😉
Blog on!