OPEN S01E41 – Focus, boeken en email

Na 40 nieuwsbrieven kan het geen kwaad om wat te mijmeren over de komende 40 edities. Of 140. Ben ik nog op het goede pad, voeg ik de waarde toe waarom mijn lezers zijn geabonneerd? Vind ík het nog leuk om te schrijven?

Vrees niet. OPEN gaat niet weg. Nog niet in elk geval. Ik bedenk hoe ik de nieuwsbrief meer richting kan geven. De laatste edities fladdert het wat alle kanten voor mijn gevoel. Dat is niet slecht, maar één van de krachten van een nieuwsbrief is herkenbaarheid.

De komende edities ga ik langzaam maar zeker met OPEN een andere richting op. OPEN wordt specifieker. Ik wil me meer richten op auteurs op het open en decentrale internet. Bloggers, nieuwsbrief-uitgevers. Minder de technische kant van het indieweb, meer de praktische toepasbaarheid. Zonder dat je een programmeerachtergrond nodig hebt. Zonder dat je per se volledig eigenaar moet zijn van álles wat je online doet. Maar waar je wel controle hebt over je eigen stem en je eigen plek.

Ik zou het tof vinden als je blijft, maar ik begrijp het net zo goed als deze nieuwsbrief op een moment niet meer bij past. Mocht je besluiten om afscheid te nemen, even goede vrienden! Ik vind het fijn om dan nog van je te horen waarom je afscheid neemt. Daar leer ik weer van.

On with the show!


Check in elk geval dit artikel! ?

The Internet Archive heeft een groeiende bibliotheek aan boeken, essays en verhalen “to provide Universal Access to All Knowledge” zoals ze zelf zeggen. Die toegang nam Steven Cooper erg serieus. Als superfan van Isaac Asimov ging hij op zoek naar alles wat over de auteur is te vinden. Dat liet de alarmbellen afgaan bij het uitleensysteem van The Internet Archive. Was Cooper een bot of een mens? Een mooi verhaal hoe een open uitleensysteem tot nieuwe verzamelingen kan leiden.

Suspicious Activity in the National Emergency Library? No, just the best kind of activity… | Internet Archive Blogs
Suspicious Activity in the National Emergency Library? No, just the best kind of activity… | Internet Archive Blogsblog.archive.org

Meer toffe links ?

? Natuurlijk is Goodreads een prima dienst, maar waarom zou je je boekenplank ook niet decentraal maken? Tom Critchlow doet een aanzet tot een open standaard om boekrecensies te delen, met direct aanvullingen vanaf het web. Hup boekenplank!

? En als we dan toch bezig zijn, waarom zou je Instagram Live vanaf je telefoon moeten doen? Dit script is geen plug and play, je hebt een beetje de console cowboy mentality nodig. Maar dan kun je je Instagram Live vanaf je desktop streamen. Lights, camera, revolution!

? Zullen we het wonder van email dan ook maar een nieuw jasje geven? Of in elk geval de problemen met email het hoofd bieden? De oprichters van Basecamp leggen de laatste hand aan HEY, een nieuw mailsysteem waar ze komende zomer mee live gaan. Geen trackers in je mail en standaard goede beveiliging. Ondertussen leggen ze haarfijn de 25 problemen met email bloot. Aanrader!

Dit was de OPEN nieuwsbrief weer voor deze week. Heb je tips, verbeteringen of opbouwende kritiek? Stuur me een bericht, ik lees alles! En als altijd, een gedeelde nieuwsbrief is een blije nieuwsbrief.

? Wil je meer nieuwsbrieven? Op https://thanksforsubscribing.app vind je een groeiende verzameling mooie titels uit binnen- en buitenland.

Abonneer je op de OPEN nieuwsbrief

Elke donderdag de beste links en tips over nieuwsbrieven, blogs en het open web. Voor online auteurs en uitgevers.
Lees ondertussen de laatste editie of bekijk het archief

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mentions

  • Sebastiaan Andeweg