OPEN S01E43 – Je inbox is een goudmijn voor uitgevers. 💌

Het afgelopen jaar heb ik veel geschreven over het open en decentrale web. Het indieweb. Over alternatieve sociale netwerken zoals Mastodon en Peertube. Hoe je eigen moederschip, je eigen site, een waardevol goed is waar jij de baas bent en je niet hoeft te conformeren aan de regels van Silicon Valley miljardairs. In al die tijd heb ik één medium onderbelicht. Misschien omdat het al zo lang bestaat, omdat het overal aanwezig is. Omdat er ogenschijnlijk niet veel innovatie plaatsvindt?

Email.

Email nieuwsbrieven om precies te zijn. Maar niets blijkt minder waar. Ik heb me deze maanden verdiept in het ecosysteem van nieuwsbrieven om te zien dat er veel beweging is. Er komen nieuwe aanbieders van nieuwsbrief-systemen, uitgevers nemen het medium serieuzer. Er verschijnen extra services en diensten rondom de nieuwsbrief, om nieuwe abonnees te vinden en ze tot ambassadeurs te maken.

Deze editie gaat over nieuwsbrieven. Ik zal meer over de opkomende nieuwsbrief-industrie gaan volgen en schrijven. Vooral de industrie die is gericht op de productie en distributie van online content, het opbouwen van een community. Waar de verhalen een plek veroveren op een persoonlijke plek, de inbox. Zoals ik een plaats heb verdiend in jouw email inbox. Ik leer zelf terwijl ik me verdiep in de materie. Hoe vind ik nieuwe lezers voor wie mijn verhaal de moeite waard is? Hoe zorg ik dat een nieuwsbrief boeiend blijft? Wat zijn relevante statistieken om in de gaten te houden?

Weet je iemand voor wie dit interessant is? Stuur de nieuwsbrief door! Of klik voor de online versie van deze editie en deel hem op je favoriete sociale netwerk. Als je hem deelt en mij tagt (@frankmeeuwsen op Twitter) verdien je 512 internets! Echt waar!


De 10 soorten nieuwsbrieven, aldus mezelf. 📨

Deze week publiceerde ik een overzicht van nieuwsbrief-formats. Handig voor iedereen die een nieuwsbrief wil beginnen of benieuwd is wat er nog meer is te vinden. Van de Gecureerde Links (zoals deze nieuwsbrief) tot de Pop Up Nieuwsbrief. Bij elk format vind je twee voorbeelden van nieuwsbrieven. Mis ik een format? Laat het me weten!

Dit zijn de 10 soorten nieuwsbrieven - Digging the Digital
Dit zijn de 10 soorten nieuwsbrieven – Digging the Digitaldiggingthedigital.com
De 10 belangrijkste nieuwsbrief formats op een rij voor contentpublishers. Van gecureerde links, deepdives tot experimentele vormen.

Wil jij één van de 100 gratis tickets voor de online conferentie Re:Brand van The Next Web? Schrijf je in, breng drie vrienden mee en je bent er bij!

Meer toffe links 🔗

De ochtendnieuwsbrief van New York Times heeft 17 miljoen (!) abonnees op hun nieuwsbrief. Hun volgende stap is om het belang van de nieuwsbrief te onderstrepen met een vaste schrijver die zijn stem verder door zal laten klinken in de edities. Zoals Michael Barbaro een succes maakt van The Daily podcast, zal David Leonhardt dit voor hun nieuwsbrief The Morning gaan doen. Interessante stappen die verder gaan dan een vaste editor aanstellen. Maar van je nieuwsbrief echt een op zichzelf staande uitgave en merk maken.

The New York Times’ morning email newsletter is getting an official “host and anchor” » Nieman Journalism Lab
The New York Times’ morning email newsletter is getting an official “host and anchor” » Nieman Journalism Labwww.niemanlab.org
Can any of the lessons of The Daily’s success be carried over into your inbox?

Het is verleidelijk om altijd naar de USA te kijken, terwijl er in Nederland minstens zulke mooie cases zijn. Wat te denken van onze NOS, die met hun Bevrijdingsjournaal dit jaar veel opzien baren. In onderstaande casestudy leggen ze uit hoe ze nieuwsbrieven een plek hebben gegeven in de nieuwsbehoeften van het publiek, welke acties ze ondernemen om het publiek te betrekken én wat de resultaten zijn. 98% van de lezers opent de email. Kom daar maar eens om met je Facebook campagne…

A publisher in the Netherlands sent a newsletter that hit a 98% unique open rate
A publisher in the Netherlands sent a newsletter that hit a 98% unique open rateblog.getrevue.co
I didn’t think it was possible for a newsletter — at least one with any sort of scale — to have a unique open rate above 65%. Getting 1 in 3 subscribers to open a newsletter would be an achievement…

Als je nog geen genoeg hebt van de database met interessante nieuwsbrieven op Thanks For Subscribing, bij Luminary Labs hebben ze nog een lijst met 200 titels, verdeeld naar onderwerp. Uiteraard erg US-gecentreerd, wie weet zit er iets van je gading tussen!

Mijn site draait bij Servebolt, zij bieden high-performance hosting, zijn (bewezen) de snelste en hebben een goede focus op schaalbaarheid en veiligheid.

Abonneer je op de OPEN nieuwsbrief!

Elke donderdag ontvang je de beste links en tips over nieuwsbrieven, blogs en het open web. Voor online auteurs en uitgevers. 211 Tevreden abonnees gingen je voor.

Ondertussen lees je de laatste edities in het archief

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.