Ik beloof je dat ik in deze editie geen nieuws zal herhalen over Facebook en de naamswijziging van het moederbedrijf. Immers, je kunt de naam wel veranderen, maar als de cultuur en het gedrag ongewijzigd blijft, dan is dát veel belangrijker.
Deze week maak ik toch weer een uitstapje naar de metaverse. Niet in minste plaats omdat afgelopen weekeinde een van de grootste platformen op dat gebied geheel offline was. Daarom deze keer een korte uitleg over Roblox. Mede ingegeven voor mijn zoon van 9. Een groot fan van het gameplatform, en redelijk verbolgen dat hij een volle zaterdag en zondag er niet op kon spelen. Dankzij Minecraft, Super Mario en vrij zwemmen in het (échte, offline!) zwembad is het toch allemaal goed gekomen!
Blog on!
De meest geklikte link in de vorige editie van deze nieuwsbrief was de samenvatting van Marco Derksen over het boek Echt Nep. Over de synthetische media en hoe onze realiteit onder druk staat.
Wélk groot platform was 3 dagen offline?
Laat ik bij het begin beginnen, wat ís Roblox eigenlijk? Je kunt Roblox nog het beste vergelijken met spellen als The Sims of Second Life, als je dat nog kent. Roblox is een gratis spelplatform waarmee gebruikers games kunnen programmeren en games kunnen spelen die door andere gebruikers zijn gemaakt.
Elk spel dat je kunt spelen in Robox, is door andere spelers of studios gemaakt. Roblox is het platform. Je kunt met je avatar van het ene naar het andere spel springen. Je kunt zien in welk spel, of welke wereld, je vrienden rondhangen. En direct teleporteren naar die wereld, zodat je met je vrienden kunt spelen.
Het verdienmodel van Roblox zit in de Robux. Met deze in-game valuta kun je microtransacties doen voor wat je maar wilt. Of dat nu een upgrade in je spel is, of een kledingstuk voor je avatar. Robux koop je met Euro’s of elke ander bekende valuta via online shops of de kraskaarten die je in speelgoedwinkels koopt. Het publiek van Roblox is jonger dan bij andere spellen en platformen. De grootste groep spelers is tussen 9 en 15 jaar.
Naast het spelen van spellen is Roblox net als Fortnite een plek waar evenementen plaatsvinden. Lil Nas X heeft er al eens opgetreden en recent stond de band Twenty One Pilots nog op het virtuele podium.
Hoe groot is Roblox?
De meest populaire spellen op Roblox hebben meer dan 10 miljoen actieve spelers. Per spel. Per maand. De waarde van Roblox wordt geschat op 5 miljard dollar met 217 miljoen maandelijk actieve gebruikers die zo’n 920 miljoen dollar uitgaven in het spel. (Twitter hangt al jarenlang rond de 300 miljoen maandelijks actieve gebruikers)
De marktwaarde van Roblox staat nu op 48 miljard dollar. Ter vergelijking, Air France-KLM is 3 miljard waard, Ahold 33 miljard, EA Sports 39 miljard en Nintendo 51 miljard dollar. Dat geeft je een beetje context hoe groot dit platform wereldwijd is.
Wat is er aan de hand?
Sinds 28 oktober in de avond is het platform offline. Het is niet mogelijk om in te loggen op de site en in de app. Op dit moment (zondagavond 31 oktober) zie je alleen onderstaande beeld op de site.
Het is nog altijd onduidelijk wat er aan de hand is. De makers zijn er ook niet heel duidelijk over in hun communicatie. Volgens berichten op Twitter is de storing niet gelinkt aan een een recent gelanceerde promotie van Chipotle op Roblox. Want ja, merken zijn natuurlijk al aanwezig op Roblox.
De site RTrack houdt data bij over het platform. Zij maakten een analyse op basis van data van de afgelopen 46 uur. Volgens hen is de storing ontstaan vlak na de lancering van de Chipotle actie én een update op de servers van één van de meest populaire spelen, Adopt Me (waar je avatar een soort baby wordt waar je dan voor moet zorgen… vraag maar niet verder…) De update bij Adopt Me zorgde voor een enorme piek in het aantal bezoeken en vlak daarna valt alles weg.
Roblox Corporation geeft vrijwel geen informatie over de storingen. Op Twitter sturen ze mondjesmaat een update, maar veel komen we niet te weten.
Inmiddels (maandagochtend) zijn de storingen opgelost. Ik heb mijn zoon nog even niets verteld. Dat komt wel ná school 😉
En nu?
Wat een drukte om een spel voor kinderen dat een paar dagen niet werkt! Is dat nu zo belangrijk? Het gaat nu om Roblox, maar wat mij opvalt is dat er in de reguliere techjournalistiek opvallend weinig over wordt geschreven. Behalve The Verge had tot zondagavond nog geen enkele andere titel een bericht. Later op zondagmiddag kwamen in Nederland NuTech en Tweakers met een bericht. Inmiddels heeft het Jeugdjournaal er ook aandacht aan besteedt. Logisch, gezien de doelgroep.
Misschien komt het door het Halloween-weekend, misschien omdat Roblox relatief onder de radar blijft door de jonge doelgroep. Maar juist als we een week achter de rug hebben waar het erg veel over Meta gaat, zijn dit soort opvallende momenten de moeite van het vermelden waard. Ook gezien de grootte van het platform in termen van maandelijks actieve gebruikers, is het geen kleine speler.
Moet ik nu op Roblox?
Je moet helemaal niets van me. Maar als je geïnteresseerd bent in de nieuwe ontwikkelingen kan ik je in elk geval dit overzichtsartikel van Jarno Duursma aanraden: “Wat is de metaverse“. Het geeft je in 10 minuten een vrij compleet overzicht van het speelveld op dit moment. Al kan dat speelveld binnen een paar jaar al weer compleet zijn veranderd. Persoonlijk hou ik er van om altijd even rond te kijken op dit soort platformen om er beter een idee van te krijgen. Laat me weten als je op Roblox zit, wie weet kun je mij nog wat leren!
Wat gebeurde er in nieuwsbriefland?
Er gebeurt genoeg! Zo heeft PressGazette een interessant artikel met de publicatie-strategie van menig grote redactionele nieuwsbrief. Het is altijd fijn om de keuken mee te kunnen kijken. Zeker als ze dieper in gaan op de strategie van New York Times.
if you really want to make newsletters a central part of what you’re doing, you have to put the resources behind it. You can’t expect to assign maybe a few junior people in the newsroom or have it be 20% of somebody’s time and get the same results
We hadden ooit TinyLetter. Nu is er MicroLetter. Een soortgelijke, eenvoudige nieuwsbrief-editor. Het nadeel is wel dat je zelf de koppeling met een mailprovider moet maken…
Stuur je nieuwsbrieven direct vanuit Notion
Op mijn iPhone vechten GetMatter en ReadWise als nieuwe readitlater-apps. Tenminste, ik moet nog toegang krijgen tot de leesapp van Readwise. Hun highlight-app is al wel dagelijkse kost voor me.
Op 7 december is de Email summit in Denemarken, is er tegen die tijd geen Nederlandse versie te organiseren en keynote speakers te delen?
Nieuwsbrief van de week
Een nieuwsbrief over de geschiedenis van toetsenborden? Natuurlijk, want waarom ook niet! Shift Happens komt eens per 50 dagen (ongeveer) in je Inbox en geeft je voorproefjes voor een aankomend boek over, je raadt het al, toetsenborden!