Begin je werkweek rustig met je favoriete koffie of thee en deze nieuwe editie van OPEN. Ik ga wat dieper in op een veel-gedeeld artikel over Substack, geef je een paar tips om op door te klikken en verras je met een niche nieuwsbrief. Veel plezier!
Blog on!
Is Substack een platform of een mediabedrijf?
In Columbia Journalism Review verscheen deze week Substackerati, een uitgebreid profiel over de makers van Substack en het verdienmodel van de site. De auteur is niet onvertogen positief over het platform. Want zo noemt Substack zich continu in het stuk; het is een platform, geen media-bedrijf. Door zich zo te positioneren, vrijwaren ze zich van zaken als content moderatie maar hebben ze wel alle instrumenten in handen om dezelfde fouten te maken die Facebook en Twitter maakten de afgelopen jaren. Ondanks het democratiserende effect van nieuwsbrieven (geen algoritmes, eigenaarschap over je publiek) heeft Substack zeker een dikke vinger op de populariteits-weegschaal. Welke titel geef je meer aandacht op je site en in je publiciteit, welke schrijver-in-spé benader je op basis van de populariteit op Twitter? Met een eigen systeem op basis van retweets en likes vinden de Substack CEO’s kansrijke auteurs.
Inmiddels heeft het platform/mediabedrijf een flinke kapitaalinjectie gekregen van VC’s. Dat model hebben we de afgelopen jaren vaker gezien. Over het algemeen zijn investeringsmaatschappijen meer begaan met een goede groei en bijbehorende winsten dan de ideologie van een bedrijf en de redactionele koers die het wil varen. Als het dan geen standpunt neemt door middel van moderatie en content guidelines, wat staat ons dan te wachten de komende tijd op dit platform? Waar leg je de grens wat je naar je abonnees verstuurt via je platform? Hate speech? Deep fakes? Alternatieve meningen? En hoe bepaal je dat als platform? Of als media bedrijf. Dat zijn geen makkelijke vragen en het antwoord is lastig om eenduidig te geven.
Maar Substack heeft hier wel een rol in naar mijn mening. Ze zetten zich nu weg als platform, ondersteund door VC geld. Dat geeft mij deja-vu’s naar de vroege jaren van de sociale netwerken. Die deden exact hetzelfde en we zien inmiddels waar dat toe kan leiden. Substack mag dan geen eigenaar zijn van de email-lijsten of de betaalrelatie tussen auteur en abonnee, maar ze zijn de toegangspoort tot interessante titels. De auteurs hebben de software van Substack nodig en het distributiesysteem om publiek te bereiken. Substack kan met hitlijsten en eigen zoekmachines meer nadruk leggen op titels of op individuele edities van nieuwsbrieven.
Het artikel Substackerati is een interessante doorkijk in het groeiende ecosysteem van nieuwsbrieven. In dit ecosysteem zijn inmiddels dezelfde krachten aan het werk die het afgelopen decennium zorgden voor de populariteit en polarisatie van sociale netwerken. De auteur eindigt met het idee dat ze als freelance-journalist geen keuze heeft anders dan Substack. Ik ben het daar niet mee eens. Er ontstaan voldoende nieuwe diensten, die je kunnen helpen in de productie, distributie en promotie van je eigen nieuwsbrief. Zo decentraal en gedistribueerd als email is, zo ben ik er positief over dat de diversiteit in diensten en instrumenten blijft bestaan.
Wat gebeurt er nog meer?
📖 Ondertussen is Substack bezig met eigen nieuwslezer-software…
🤔 Janel, auteur van NewsletterOS, geeft nieuwsbrief-titels voor elk denkbaar onderwerp.
➡️ 30 email marketing influencers om te volgen. Er zit in Nederlander tussen, Jordie van Rijn van Email Vendor Selection.
Nieuwsbrief van de week
Musings on Mouse is een wekelijkse nieuwsbrief over de cultuur én de business van Disney, het grootste entertainmentmerk ter wereld. Heel niche maar juist daarom enorm interessant.