De eerste (Mol-loze!) leesmap van 2018

6 January 2018 edit history

Zo. De kop is er af. De oliebollen zijn op en de kerstboom staat sneu aan de stoeprand. Ik sta op het punt om naar Las Vegas te vertrekken. Samen met drie collega’s van Triggi zijn we op de CES aanwezig als één van de 50 exciting startups uit The Netherlands. Ik heb er zin in, een flink weekje work hard, play hard. Dus bij deze is de leesmap iets eerder. Heb je iets te lezen terwijl ik ergens in de lucht hang boven de Atlantische Oceaan.

En Stine is de mol.

De tracking wall van de NPO

Eerder deze week legde ik uit waarom ik geen statistieken meer op mijn site heb. De belangrijkste reden: Ik hou niet van trackers, dus waarom zou ik er één op mijn eigen site zetten? Bits of Freedom laat zien dat de NPO iets anders denkt over het aantal trackers wat in de NPO Start app is terug te vinden. De NPO verleent een publieke dienst en wordt deels gefinancieerd uit reclamegeld. Maar is er een grens aan de manier waarop die reclame wordt geserveerd?
🕵️‍♂️Bits of Freedom - NPO crasht tegen de tracking wall

In 2018 gaat de slinger de andere kant op

In 2018, democracy will be strengthened by activists and hackers who build social platforms with real people in mind, which protect their privacy, support their freedom of speech, provide safety for vulnerable communities, and make targeted advertising an ineffective strategy for influencing the democratic choices of ordinary people.

🌈Ethical Tech - On the internet, 2018 is the year the pendulum swings back

Calm Tech, een mooi manifesto

Bij de ontwikkeling van nieuwe (digitale) producten is het goed om stil te staan bij het design of the communication. Aan de hand van een aantal should standpunten kun je kritisch naar je eigen app kijken of het als leidraad houden welke keuze je maakt voor een nieuw product.
⌨️Calm Tech

Regionale blogs in Nederland

Ik las Elja’s blogpost waarin ze een nieuwe druk aankondigt van haar boek Bloggen als een pro (aanrader!) en vraagt om input voor de leukste blogs van Nederland. Een van de reacties die ze krijgt is van https://ximaar.blogspot.nl/, een overzicht van regionale blogs in Nederland en België. Een heerlijk overzicht om in door te klikken en nieuwe verrassende blogs te ontdekken uit eigen land! Let op het lijstje Bloggende Boswachters onderaan de pagina!
🏠Ximaar’s Blogspot

Who needs kapotte CPU’s when you have open source?

Het complete techjournaille moest deze week even op bijles vanwege de ontdekte zwakheden in vrijwel alle computers. Het is een behoorlijk probleem en ik meen dat het wel serieus wordt aangepakt. Ik heb het nieuws niet heel erg gevolgd eerlijk gezegd. Maar toen ik een deels speculatief verhaal las van David Gilbertson over een manier om creditcard data en wachtwoorden van sites te ontfutselen, ging ik toch eens nadenken. Door het wereldwijde gebruik bij web-ontwikkelaars van diensten als Github, NPM en andere bibliotheken met vrij verkrijgbare scripts, hoe veilig zijn díe plaatsen? Lees en weet dat het nog geen realiteit is.
💳I’m harvesting credit card numbers and passwords from your site. Here’s how.

Uitsmijter: Best briljant, je boek <script>alert("!Mediengruppe Bitnik");</script>  noemen in de hoop dat websites van boekhandels daar van in de war zouden raken. Dat deden ze.


The social web responds... (powered by webmentions)