door

Yep. Deel 3 in mijn Mastodon avonturen. Zoals ik in deel 1 al schreef, ik heb meerdere invalshoeken en ideetjes waar ik het hier over wil hebben. Vandaag wat gedachtenkronkels over het design van Mastodon. Niet over de al veelbesproken driekolom structuur die van Tweetdeck is geleend. Maar juist wat je ziet als je nog niet bent ingelogd in Mastodon.

It’s all in the brand…

Mastodon kun je op je eigen server installeren. Mastodon is niet een centraal geleid netwerk zoals Facebook en Twitter waar je op één plaats je inschrijft en inlogt. Iedereen die er wat tijd en elbow grease in steekt kan een eigen Mastodon server opzetten. Er is inmiddels al een aardig stappenplan hoe je dat kunt doen.

Echter, na die installatie zit je met een standaard vormgeving van Mastodon. Niet alleen in de drie kolommen voor je posts, maar eveneens bij het eerste contact wat je bezoekers hebben met de site. Een voorbeeld?

Zie hier de startpagina van het vlaggeschip Mastodon.social

<><noscript><img class=Groningen heeft geinstalleerd.

<><noscript><img class=No Agenda.

<><noscript><img class=Github broncode) als er een fork komt waarin je je eigen startpagina kunt maken. Een betere onboarding om nieuwe gebruikers te begeleiden in deze federatie van instanties.

Publieke tijdlijn

Wat hier goed kan helpen is een publieke tijdlijn per instantie. Ik heb een schreeuwende onwetendheid wat betreft de installatie van Mastodon maar het zou interessant zijn om de lokale tijdlijn publiek te zetten voor niet-ingelogde gebruikers. Zo kunnen ze een idee krijgen wat er op de instantie gebeurt en of het de moeite waard is om je bij aan te sluiten. Twitter had in de begindagen een publieke tijdlijn en dat werkte wel om duidelijk te maken wat de waarde van Twitter kan zijn voor je.

Open source

Het mooie is dat Mastodon open source is. Elke team van design en tech kan de broncode pakken en bovenstaande mogelijk maken. Ik ben geen designer noch een begenadigd programmeur. Ik heb wel ideeën hoe zo’n volgende stap zou kunnen zijn voor de software. Of in elk geval een fork er van. Wil je hierover meedenken en kijken wat mogelijk is? Laat het me weten op Mastodon of Twitter. Whatever your flavor is…

Ontvang de gratis OPEN nieuwsbrief

Abonneer je op mijn wekelijkse nieuwsbrief en ontvang interessante links en tips rondom het open en decentrale web.

Laat een reactie achter

Reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.