Tech: Door het conflict tussen de VS en China belandt de techwereld in een geopolitieke scheiding. Wie grijpt de macht op internet?
Ik schrijf veelal over de culturele en maatschappelijke gevolgen die we zien door het verder polariseren van het internet. Hoe sociale netwerken er voor zorgen dat er niet meer één internet is, maar veel losse silo’s, vaak niet te doorzoeken van buitenaf en van binnenuit niet naar buiten te linken.
Op technisch gebied is hetzelfde gaande, schrijft Marc Hijink in dit artikel op NRC
New IP is dus niet alleen controversieel omdat het door Chinese bedrijven is ingediend, maar ook omdat er spanningsveld zit tussen mobiele netwerken die zich bemoeien met het vaste netwerk. Niels ten Oever verwijst naar de begindagen van internet: „Destijds doorbrak internet het monopolie van de grote telefoonbedrijven. Nu wil de telecomwereld een deel van die macht terug.”
Een boeiende samenvatting wat er de afgelopen jaren is gebeurd op het gebied van netwerkprotocollen, het vervlechten van technologie en geo-politieke belangen en de gevolgen voor het open internet. Splijten deze discussies het internet in twee stukken en moet Europa een keuze maken? Het is allemaal weer erg dystopisch. Maar goed, hadden we nog iets anders verwacht in 2020?