Je komt op een leeftijd dat je in de ochtend je hersens even aan moet zetten. Daarom speel ik elke ochtend hetzelfde rijtje woordspellen om de boel op gang te brengen:
- Woordle (Raad het Nederlands woord)
- Wordle (De originele versie)
- Worldle (Raad het land)
- Quordle (Raad vier Engelse woorden)
Sinds een paar dagen heb ik een nieuwe breinbreker gevonden. Eentje die me veel denk- en puzzeltijd geeft. De vier woord-spellen heb ik in totaal 10 – 15 minuten allemaal opgelost. Maar Censordle… dat is van een ander formaat!
Het concept is relatief eenvoudig. Ontcijfer het gecensureerde Engelstalige Wikipedia artikel door woorden te raden. Juiste woorden komen op hun plek te staan. Een aantal veel voorkomende woorden zijn al ingevuld. Je kunt onbeperkt blijven raden, het frustrerende is echter dat je geen knop hebt om de oplossing te tonen, je krijgt geen hints, en er zijn geen beperkt aantal pogingen om te raden. Je hebt de puzzel opgelost als je de titel van het Wikipedia lemma correct raadt.
Ik weet niet hoe het dan met jullie brein werkt, maar als ik een aantal woorden heb geraden en ik kom niet verder… dan kan ik het niet loslaten. Ik móet dan weten wat het Wikipedia artikel is en ik ploeter verder. De puzzel maakt gebruik van de zogenaamde Level 4 Vital Articles op Wikipedia, een subset van 10.000 artikelen van relevante en belangrijke artikelen die de Wikipedia in elke taal zou moeten hebben
Vandaag kwam ik na zo’n 150 pogingen écht niet verder. Ik had een zin uit de eerste paragraaf bijna compleet. Toen schakelde ik de hulp in van Google Advanced Search. Met een simpele wildcard én de beperking om alleen op Wikipedia te zoeken, kreeg ik precies één resultaat terug. Ik test een paar woorden uit het artikel en ja hoor, hebbes!
Het voelt als valsspelen, maar ik breng in de verdediging dat het vandaag (19 mei) om een onderwerp gaat waar ik nog nooit van had gehoord. En een goede zoekstrategie is ook wat waard toch?
Censordle is echt een pittig woordspel. Ik vind het te gek dat de code open source staat én dat het door een Nederlandse student Biologie is gemaakt, Lars Willighagen. Speel het eens en laat me weten hoe je het vindt!