door

Vandaag vieren we de verjaardag van de eerste website op het internet. 27 Jaar geleden, op 6 augustus 1991, kwam deze pagina online en het wordt algemeen gezien als de allereerste website op het toen net publieke World Wide Web. De geboorte van het web is onlosmakelijk verbonden aan Sir Tim Berners-Lee, maar wist je dat er eveneens twee Nederlanders bij betrokken waren? Willem van Leeuwen was verbonden aan Nikhef, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica. Ze houden zich bezig met onderwerpen als het higgsdeeltje, antimaterie en de oerknal. In 1992 was het van Leeuwen die servers online zette (Chrome geeft een waarschuwing voor een onveilige site, gewoon doorklikken) vanaf het instituut en veel feedback gaf op de originele W3 browsercode.
Eelco van Asperen was werkzaam bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij herschreef de software van de tweede browser ooit, de Line Mode Browser zodat deze onder andere systemen beschikbaar werd.

Digitale Bevrijdingsdag

De geboorte van het World Wide Web is een van de meest significante momenten in onze huidige maatschappij. Het heeft onze wereld geschapen en heeft de kracht om iedereen met elkaar in contact te brengen. De mogelijkheden van het web zijn ongekend en elke dag zien we weer hoe mooi het internet kan zijn. Helaas zien we meer en meer ontwikkelingen die het web in een kwaad daglicht zetten. Privacyschendingen op sociale netwerken, overheden en bedrijven die een onstilbare datahonger hebben en surveillance-kapitalisme domineren steeds meer de conversatie over het internet.

Vandaag is het Digitale Bevrijdingsdag, een landelijke dag om stukje bij beetje je digitale vrijheid terug te krijgen. Op de site vind je veel tips en links hoe jij met een simpele klik een verschil kunt maken voor jezelf. Zo kun je bijvoorbeeld:

  • Een alternatieve browser gebruiken zoals Firefox
  • Een andere zoekmachine gebruiken zoals DuckDuckGo of Startpage
  • Een ander mailprogramma gebruiken zoals Thunderbird of FastMail
  • Een andere berichtendienst gebruiken in plaats van WhatsApp, bijvoorbeeld Signal. Je kunt mij daar al prima bereiken mocht je willen.
  • Blokkeer online trackers en advertenties met de EFF Privacy Badger.

Meer tips en links vind je op de gratis gids van Daniël Verlaan: Laat Je Niet Hack Maken. Een aanrader! Of kijk eens rond op Privacytools voor meer kennis en instrumenten om je te beschermen voor online surveillance.

Je hoeft niet als een kluizenaar online te leven met deze tools. Lees er over, begrijp wat de gevolgen zijn van je huidige online gedrag en kijk wat je zelf wilt veranderen.

Ontvang de gratis OPEN nieuwsbrief

Abonneer je op mijn wekelijkse nieuwsbrief en ontvang interessante links en tips rondom het open en decentrale web.

Elke donderdagochtend ontvang je een nieuwsbrief (zoals deze of deze) met één artikel en drie tot vier links over het open web.

Al meer dan 100 abonnees gingen je voor. Gratis en spamvrij!👍⚡

Laat een reactie achter

Reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.