The newly formed subsidiary will build Facebook’s digital wallet
Twee opvallende passages in dit artikel over Libra, het nieuwe cryptocurrency project van Facebook.
The real goal, Weil says, is to boost adoption to the point where Libra can have a vibrant financial services economy built on top of it, not just by Facebook but by any other company in the world.
Dit is een stap die me logisch lijkt. Iedereen moet gebruik kunnen maken van een nieuw betalingsysteem, niet alleen de ontwikkelaar. De vraag is wel hoever je in de klauwen van Facebook Inc komt als je hiermee in zee gaat. En welke voorwaarden er zitten aan het gebruik van de dienst. De levendige financiële dienstverlening zal nooit buiten het zicht van Facebook plaatsvinden, ze zullen altijd proberen grip te krijgen op die ontwikkeling en er zelf profijt uit te halen.
Weil says any company will be able to build a Libra digital wallet, and you can even host your own on private servers.
Hier heb ik een hard hoofd in. Wat je ziet bij anderen decentrale online diensten is dat de first mover vaak een werkelijke voorsprong heeft en degenen die volgen echt het nakijken hebben. Bijvoorbeeld Mastodon. De instantie van de maker van de software is de grootste van alle instanties. Ondanks de pro-actieve houding om vooral te zoeken naar andere instanties en je daar te abonneren. Maar ergens maken gebruikers de (onbewuste?) koppeling dat de dienst die de maker/bedenker zelf aanbiedt het beste is te vertrouwen en de beste mogelijkheden biedt. Zo ook voor digitale portemonnees. Natuurlijk kun je straks je eigen wallet op je server installeren. En een verwaarloosbaar percentage van de gebruikers zal dat gaan doen. Maar het gros van de gebruikers kiest voor de weg van de minste weerstand en gebruikt de wallet van Facebook zelf.
Dat weten ze donders goed bij Facebook en daar rekenen ze op. Het vrijgeven van de API en de mogelijkheid om je eigen wallet te maken is mooie PR maar in de werkelijkheid zullen ze er alles aan doen om gebruikers binnen Facebook te houden. In het kader van “de gezonde competitie”.
Kevin de Vette says
Ruimte bovenin is niet helemaal lekker 🙂