in indieweb

Vandaag is één van de vele arbitraire verjaardagen van het web. Of het nu gaat om de eerste website die live ging, de verjaardag van de vader van het web, het internet, of een ander relevant moment. Een feestje is altijd welkom natuurlijk.

Vandaag is het dertig jaar geleden dat Sir Tim Berners-Lee een “vaag maar opwindend” voorstel deed. Een nieuwe manier om computers aan elkaar te linken en zo documenten, informatie en data te delen en beschikbaar te maken. Vanuit het WWW-Project kwam onder andere de opmaaktaal voor het web, HTML, en HTTP, de afspraken om een browser op je computer te laten praten met een server ergens op het web.

Maar bovenal zorgde dit WWW-Project voor één van de belangrijkste uitvindingen van de mensheid: Het World Wide Web. Dat web is nu 30 jaar jong. Een mooie leeftijd en een mooi moment om eens te kijken wat het web wil worden als het groot is.

Want het gaat niet zo lekker met dat web. In de laatste jaren is er een hoop mis gegaan. Gelukkig ziet Berners-Lee dat zelf net zo goed en is het tijd voor veranderingen. Die veranderingen worden steeds meer zichtbaar. Nieuwe protocollen, nieuwe software, een andere kijk op de relatie tussen mens en technologie. Zelfs op het tech-feestje SXSW lijkt dit onderwerp de boventoon te voeren als ik de Handpicked-nieuwsbrief van vriend Erwin Blom lees.

Wat ik dan wel weer jammer vind is dat juist op deze verjaardag het feestcomité besluit gebruik te maken van de diensten die het web juist verder opslokken en koloniseren. Wil je de stream van de video terugkijken? Dan ben je (voorlopig) aangewezen op Facebook….

Ik hoop dat we de komende jaren weer meer terug gaan zien van het web dat was. Minder tijdlijnen, minder gedachteloos scrollen en meer een eigen stem. Meer vrijheid om te schrijven en te doen wat je wilt. Minder regels, minder formules, methoden en theorie.

Ik zou weer meer terug willen zien wat we vroeger in de Wave lazen. Of in Mondo 2000. Wat we zagen op K10K en The Fridge. Het is té makkelijk om te zeggen dat we het maar moeten doen met het corporate web zoals we dat nu kennen. Geregeerd door klik-ninja’s, data-verzamelaars, algoritme-magiërs en sociale influencers. Het is té makkelijk dat privacy er niet meer is en we maar moeten leren leven met in een wereld waar elke beweging en keuze van je wordt opgeslagen en verwerkt in waardevolle data-profielen voor adverteerders en politieke spelers.

Het web werd geboren als een open en vrij systeem voor iedereen. Dat moet het blijven. Dat is niet makkelijk en (spoiler-alter) ik heb niet de ultieme oplossing hoe dat te doen. Maar rustig blijven zitten en niets doen is geen optie. Ik zou het fijn vinden dat we de volgende verjaardag(en) van het web wat meer optimistisch kunnen vieren. Ik denk dat het kan.

Nog wat relevante links uit mijn eigen archief

Geef een reactie

Reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Webmentions

  • Moorlag liked this on twitter.com.

  • Tjarko Rikkerink liked this on twitter.com.