Sinds we onze auto hebben weggedaan eind 2021 zijn we bewust afhankelijker van de fiets en deelvervoer. We besloten om in elk geval de eerste helft van 2022 goed gebruik te maken van bijvoorbeeld MyWheels en Snappcar om autoritten in de stad en daarbuiten te doen. In het begin van de zomer startte de gemeente Utrecht een actie. Als we gebruikmaken van de deelvervoer-app Gaiyo krijgen we 40 euro tegoed om de hele zomer kunnen gebruiken en allerlei vervoersmogelijkheden te proberen. Gedeelde auto’s van MyWheels en Greenwheels, elektrische fietsen of scooters van Tier en zelfs korting op treinkaartjes of lokaal busvervoer.
Omdat we al lid zijn van MyWheels konden we het gratis gemeentegeld daar niet inzetten, maar ik heb deze maanden veel gebruikgemaakt van de elektrische bakfietsen van Cargoroo, om grof vuil weg te brengen. Of de keeperstas van Tess terug naar Kampong te brengen.
Deelfietsen
De laatste dagen maak ik veel gebruik van de elektrische fietsen van Tier. In een maand tijd zijn twee fietsen bij ons voor de deur gestolen. Ik ben de enige met een fiets in ons gezin. Nu moet Tess weer naar school, dus heeft ze mijn fiets nodig. Ik kan nog altijd uit het tegoed van de gemeente met een Tier fiets naar Kaliber en weer terug. In een grote stad als Utrecht zijn er genoeg fietsen beschikbaar en zijn er genoeg parkeerplaatsen voor de fietsen.
Het huren gaat eenvoudig. Eenmaal bij een fiets scan ik de QR-code, klik op “huren”, een paar seconden later klikt het slot open en ik kan op pad. Het zijn elektrische fietsen, dus ik zoef met een dikke 20 – 25 km per uur door de stad en het park. Tijdens de rit kan ik mijn telefoon op de wireless lader klikken, zodat mijn telefoon ook nog eens wordt opgeladen terwijl ik fiets. Handig!
De kosten voor een rit zijn wel iets om rekening mee te houden. Ik betaal per minuut geloof ik. En voor een rit heen en terug naar werk betaal ik in totaal zo’n €8,-. Dat is voor langdurig gebruik niet te doen. Aan de andere kant, ik hoef me geen zorgen te maken over onderhoud, beveiliging en het opladen. Zo stapte ik vanavond op een fiets, maar had niet in de gaten dat de accu bijna leeg was. Het is behoorlijk zwaar om de elektrische fiets van Tier vooruit krijgen zonder accu. Het mooie is dat ik de fiets in de buurt weer kon parkeren bij andere Tier fietsen, afsluiten en een andere Tier fiets met volle accu kon pakken.
Kosten auto en fiets
Deelvervoer in een stad als Utrecht vind ik echt een uitkomst. We kijken voor Tess eens bij Swapfiets of een fietsabonnement de moeite is voor haar. We betalen dan maandelijks voor een fiets zonder al het gedoe van onderhoud. Er is altijd het risico van diefstal, wat wel extra kost. De Swapfietsen zijn namelijk niet verzekerd.
Voor korte autoritjes in en rondom de stad kunnen we prima uit de voeten met MyWheels en Snappcar. Maar inmiddels komen we op een punt dat de kosten voor deelvervoer in de buurt komen van de kosten voor private lease. Daarmee hebben we toch meer eigenaarschap voor een auto. Waarmee we iets makkelijker ritjes maken zonder de rekensom te maken of het wel te doen is voor ons. Zo kwam ik recent in aanraking met WijzijnDeel.nl, een buurtcoöperatie die op kleine schaal autodelen mogelijk maken. Misschien is dat nog iets om verder te onderzoeken voor ons.
boerdeboer - says
Betere term blijft huurvervoer. Eigendom wordt namelijk niet gedeeld. Je betaalt huurt en betaalt per gebruik
Erwin Blom says
Gezamenlijk gebruik is ook gedeeld gebruik.
boerdeboer - says
Welnee … ik begrijp niet dat een auto v Hertz een huurauto is en Mywheels een deelauto.
Je betaalt voor het gebruik. Inflatoir gebruik van ‘delen’ . Tier is bijvoorbeeld een ‘ keiharde’ commerciële club. Delen is een marketinggimmick Lees de case ‘ Hamburg’ maar eens.
Erwin Blom says
Ik vind het niet zo belangrijk als jij. Ik weet wat en hoe ik betaal!
boerdeboer - says
Daarbij begrijp ik niet dat @RaadUtrecht bijvoorbeeld niet direct kiest voor autonomous karretjes in de straten naar het centrum. Alle leeftijden kunnen het ook gebruiken
Erwin Blom says
In welke stad kan ik die aan het werk zien?
boerdeboer - says
Ben niet tegen ‘ delen’ , sterker groot voorstander. Maar niet overlaten aan clubjes met gratie geld van venture cap. Tier bestaat over 1-2 jaar niet meer in NL
Frank Meeuwsen says
Hoe kijk je naar iets als WijZijnDeel, waar ik naar link in de post?
Frank Meeuwsen says
Ik heb ook niets tegen commercie. Op dit moment is de keuze heel simpel. Hertz is veel duurder dan bv MyWheels. Als deze VC clubs gebruik stimuleren zodat over x jaar andere partijen komen, prima.
Frank Meeuwsen says
Nou en? Dan komt er weer iets anders. Niemand is getrouwd met merk Tier, MyWheels of Cargoroo. Gewoon gebruik van wat er is tegen een juiste prijs.
Erwin Blom says
De achtergrond van MyWheels is overigens wel een hele principiele / wereldverbeterende.
boerdeboer - says
We hebben NS deelfietsen en OV . Ik zou dat flexibeler maken dan kiezen voor marktpartijen die nagenoeg niets betalen voor het gebruik van openbare ruimte
Erwin Blom says
Ik heb een auto nodig voor de keren dat ik ergens heen moet waar OV nauwelijks een optie is. Verder doe ik idd trein en OV-fiets. Maar in de stad doe ik alles op de fiets.
Erwin Blom says
En voor de auto gebruik ik MyWheels, Snappcar en GreenWheels.
boerdeboer - says
Initiatieven als dit zijn altijd prima. Het is alleen zo versnipperd. Ik dat de gemeente eisen mag stellen aan inzicht in data, zodat de verschillende vervoerstromen veel efficiënter ingericht kunnen worden
Frank Meeuwsen says
Zoals de samenwerking van gemeente Utrecht met app Gaiyo, waar de hele blogpost op is gebaseerd? 😉
boerdeboer - says
SnappCar blijft mijn favoriete maar heel incidenteel , want eigen auto 🙂
Erwin Blom says
Ik hoop dat wel goed betaalt voor die vierkante meters openbare ruimte die je inneemt 🙂
boerdeboer - says
De lerende organisatie, zie dm 🙂
boerdeboer - says
Sterker . Dat is het fundament onder de gemeentebegroting 🤙
Frank Meeuwsen says
Vandaag weer een “there’s a first time for everything”. We werden door de politie aangehouden omdat onze MyWheels een kentekenplaat miste aan de voorkant! Niet iets waar je scherp op let bij de check. Nu dus wel…
Erwin Blom says
Daar heb je de lokale beheerder eigenlijk voor, maar ook gedeelde verantwoordelijkheid 🙂