De 3FM DJ’s mogen bijna weer naar huis, de eerste levende kerststallen worden klaargezet voor vanavond. Nog even voor de laatste vergeten ingrediënten naar de winkel, oh shit het kerstinpakpapier is op, en waar is dat tafelkleed eigenlijk gebleven? Tijd om even bij te komen met de leesmap. Lekker onder de kerstboom of bij de open haard. Of beiden.
Fijne feestdagen allen!
Zines had it right all along
‘Zines blijven bestaan. Ondanks de online magazine, weblogs, mobiele tijdlijnen, blijven we enthousiast over mooie magazines. Met name diegenen die zijn gemaakt door onafhankelijke uitgevers, heerlijk in de hand liggen, met aandacht zijn gemaakt (zelfs de advertenties!) en durven te experimenteren. Mijn persoonlijke favoriet blijft Offscreen Magazine, waar ik al eerder over schreef. Nieman Lab geeft de onafhankelijke ‘zines een terechte plaats in zijn journalistieke voorspellingen voor 2018
‘Zines had it right all along!
That loving feeling
Een herkenbaar verhaal over de enerzijds krachtige algoritmes van diensten als Spotify maar gelijktijdig zit er te weinig echt gevoel in. Oerblogger Om Malik legt het prachtig uit met persoonlijke voorbeelden van vroeger en nu.
Algorithm writers forget that we all need narratives, stories we need to tell each other to have a real connection.
Has music lost that loving feeling?
Does this suck?
Ik ben een fan van de podcast Song Exploder, waar een specifiek nummer wordt ontleed door de maker. De editie met Trent Reznor van Nine Inch Nails moet ik nog luisteren, maar persoonlijke held Austin Kleon zorgt met zijn verhaal dat hij wel iets hoger komt op mijn playlist. Over de scheiding van het creatieve en het redactionele proces in het maken van muziek, tekeningen en kunst.
The “This sucks” Hammer
Back home
Mastodon mag dan niet meer de aandacht hebben van de goegemeente, dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt en niets verder evolueert. Spoiler-alert: Er zijn sites en netwerken die prima overleven zonder direct antwoord te moeten geven op vragen als “Maar waar zijn mijn vrienden dan?” en “Hoe gaan ze geld verdienen?”
Mastodon isn’t conducive to virality or building your personal brand.
Bij Mastodon gaat het niet om de meeste engagement of de meeste volgers. En dat is prettig. Ik kijk er dagelijks even rond, maar ergens mis ik wel de vindbaarheid van andere gebruikers met wie ik een klik kan hebben. Het is wellicht wat meer moeite dan op Facebook en Twitter. Misschien is dat het wel.
Het artikel van The Outline over de wondere wereld van Mastodon en hoe je eigen online persoonlijkheid meer diepte krijgt, staat op mijn eigen leeslijst voor Tweede Kerstdag!
Mastodon makes the internet feel like home again
The sound of the web
Heerlijk om op je hoofdtelefoon te hebben terwijl je werkt, het geluid van het Internet. Specifiek, de veranderingen op Wikipedia. Een bel is een toevoeging, de snaren betekenen het verwijderen van teksten. Hoe groter de verandering, hoe dieper het geluid. Lekker hoor!
Listen to Wikipedia