Er is iets gaande met nieuwsbrieven. De groei voor nieuwe titels is er nog lang niet uit en bestaande nieuwsbrieven krijgen meer en meer abonnees. Er ontstaat langzaam maar zeker een ecosysteem rondom het medium, van nieuwe verzenddiensten tot consultancy op techniek en redactie.

Vindbaarheid en relevantie zijn belangrijke aanjagers om nieuwe lezers te vinden. Waar kan je potentiële publiek je vinden en hoe kom je bovendrijven in het groeiende aanbod?

Er is geen centrale zoekmachine waar je specifiek door alle nieuwsbrieven kunt zoeken. Het decentrale karakter van nieuwsbrieven maakt dat mogelijk lastiger. Er zijn al wel een aantal sites waar je naar nieuwsbrieven kunt zoeken. Op basis van categorie, frequentie of door gewoon door te klikken op interessante namen of screenshots. Ik heb de meest relevante zoekmachines voor je op een rij gezet. Er zullen er misschien nog meer zijn, als je er een tegenkomt, laat het me weten. Dan kan ik deze lijst up to date houden.

Thanks for Subscribing

Ik ben wat bevooroordeeld omdat dit mijn eigen site is. Ik update de site twee keer per week omdat de curatie handmatig gebeurt. Ik kies zelf welke nieuwsbrieven hier in komen. Je kunt zoeken op trefwoorden, categorie en soortgelijke nieuwsbrieven. De lijst heeft vooral Engelstalige nieuwsbrieven en een aantal Nederlandstalige titels. Je kunt je eveneens abonneren om wekelijks nieuwe titels in de mail te ontvangen.

https://thanksforsubscribing.app

InboxReads

Dit is denk ik een van de oudere lijsten, met meer dan 800 titels. De site is afhankelijk van lezersbijdragen, je kunt eveneens filteren op categorie of zien welke nieuwsbrieven recent zijn toegevoegd. InboxReads heeft een klein blog waar Keenan steeds focust op een verzameling nieuwsbrieven rondom een thema.

https://inboxreads.co/

Find Your Newsletter

Gevuld door lezersbijdragen, met relatief weinig extra informatie over de nieuwsbrief voor je doorklikt. Het heeft weinig curatie, nieuwsbrieven zijn via categorieën aan elkaar gelinkt. Er zitten aardig wat niche-nieuwsbrieven tussen.

https://findnewsletters.com

LetterList

Een toffe combinatie van nieuwsbrieven en interviews met nieuwsbriefmakers. De auteur(s?) kiezen hun gasten zorgvuldig en de interviews geven een mooi kijkje achter de schermen bij de makers. Van het vinden van abonnees tot het verdienmodel. Een aanrader als je zelf nieuwsbrieven maakt!

https://letterlist.com/

Substack Discover

Substack lijkt zijn momentum te hebben. Bij deze dienst kun je een nieuwsbrief starten, inclusief een blog en de mogelijkheid om privé of betaalde diensten af te nemen. De lijst met nieuwe Substacks zie ik dagelijks groeien en er komen meer en meer niches bij.

https://substack.com/discover

Revue Discover

Deze Nederlandse dienst richt zich vooral op uitgevers en de nieuws-industrie. Hun consumenten-dienst voor nieuwsbrieven is nog altijd de moeite waard om te proberen als je aan de slag wilt met je eigen nieuwsbrief. Er is genoeg waardevols te vinden op hun Discover site. Veel bekende namen en zo nu en dan een niche titel. Een mooie toevoeging vind ik dat elke pagina de laatste editie van de specifieke nieuwsbrief laat zien.

https://discover.getrevue.co/

Rad Letters

Recht toe recht aan, een icoon, titel, uitleg en abonneer-knop. Klik door op de categorieën om soortgelijke titels te vinden. De maker van deze lijst is recent een blog gestart om nieuwsbrief auteurs aan de tand te voelen over hun titel en achtergrond.

https://www.radletters.com

Letterdrop.io

Deze site is nog niet gestart maar ik ben heel benieuwd wat ze gaan doen. De ondertitel “Producthunt for newsletters” klinkt veelbelovend evenals de belofte om gecureerde edities van specifieke titels dagelijks onder de aandacht te brengen.

https://letterdrop.io/

Er zijn meer plekken om nieuwsbrieven te vinden, zoals deze lijsten op GitHub met titels voor programmeertalen en webdesign. Op Indiehackers is ook geregeld een post te vinden om nieuwsbrieven te promoten.

Vindbaarheid en aanbevelingen van nieuwsbrieven gaan een belangrijke rol spelen als het aantal nieuwsbrieven blijft stijgen zoals het nu doet. Net als we zoekmachines nodig hadden toen het web ontstond, zullen we voor nieuwsbrieven een soortgelijke ontwikkeling doorlopen. Tot die tijd zijn bovenstaande plaatsen met gecureerde titels een prima startplek om interessante nieuwsbrieven te vinden. Laat me weten of je interessante titels vindt op deze sites!

Headerfoto: Robert Wiedemann op Unsplash

Abonneer je op de OPEN nieuwsbrief!

Elke donderdag ontvang je de beste links en tips over nieuwsbrieven, blogs en het open web. Voor online auteurs en uitgevers. 212 Tevreden abonnees gingen je voor.

Ondertussen lees je de laatste edities in het archief

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Comments

Reposts

  • LetterDrop
  • Thanks for Subscribing