Je kunt je nieuwsbrief over allerlei onderwerpen schrijven. Voor elke niche is een publiek te vinden. Het bijzondere is, dat je met zo’n niche-publiek andere communicatie kunt hebben dan je zou verwachten. Eigenlijk zoek je via de niche een manier die bij al je publiek past. Soms is dat alleen email. Soms is een besloten forum een beter idee. Misschien werkt het wel ideaal om elkaar geregeld te zien buiten je schermen om.
De nieuwsbrief Glitchet is een typisch voorbeeld van een titel die lang niet iedereen zal aanspreken. Maar die intrigerend genoeg kan zijn voor sommigen om te abonneren en te zien wat het brengt. De nieuwsbrief bestaat al sinds 2015. Ik weet eigenlijk niet hoe ik er ooit terecht ben gekomen. Ik vermoed via Twitter, of een andere nieuwsbrief. In de eerste edities was Glitchet nog wat je van een nieuwsbrief verwacht, veel links naar wat de auteur interesseert, met zijn eigen commentaar er bij.
Wat ik altijd al opvallend en apart vond zijn de afbeeldingen in elke editie. Vervreemdend, dystopisch en soms erg ongemakkelijk.
Zoals de maker Way Spurr-Chen zijn nieuwsbrief omschrijft:
If you like to think about transhumanism, magic, robots taking over the world, occultists already ruling the world, cybersurveillance, divination, and you like eyefeast-worthy art, you’ll love this.
Door de jaren heen is de nieuwsbrief aardig gemuteerd en Way heeft de publicaties een tijdje stil gelegd. Maar hij is weer terug en deze keer is zijn nieuwsbrief veel persoonlijker en dichter bij hemzelf. De huidige pandemie is hem niet in de koude kleren gaan zitten. Hij is zelf besmet geraakt met het virus, heeft het overleefd en hij schrijft er openhartig over.
Elke editie is nog altijd bevolkt met de meest vreemde en dystopische afbeeldingen die je online kunt vinden. Daarnaast heeft hij een Patreon-abonnement. Als je daar aan meedoet krijg je geen speciale nieuwsbrieven maar iets heel anders. Toegang tot een speciale Minecraft server!
Way is al jaren een fan van de blokkerige sandbox-wereld waar je kunt maken wat je wilt. Hij heeft zelf een aantal servers opgezet met werelden waar deelnemers in rond kunnen reizen en eigen bouwwerken maken. Nu is hij die gestart voor Glitchet. Zie hier een aantal uithoeken van de wereld die hij heeft gebouwd.
People create things together and they create memories. Geographies in Minecraft become mental landscapes as real as a physical one as you run over them over and over, carrying wood, smelting stone for the next build, shaping the world with other people. The world that people created together often kept them together
Ik vind het fantastisch om op die manier je lezers iets extra’s te geven. Ik ben zelf net eens begonnen in Minecraft, vooral omdat Finn helemaal gek is van het spel. Ik begin langzaam te snappen hoe je dit spel tactisch kunt spelen en wat je vooral moet doen. In de wereld van Glitchet ben ik nog niet heel ver gekomen. Gelukkig heeft Way al aangeboden om een keer samen in te loggen op de Minecraft-server, zodat hij me mee kan nemen in zijn wereld.
Voelt dat niet héél erg alsof ik in de Matrix ga inpluggen?
Glitchet is één van mijn favoriete nieuwsbrieven. Omdat het zo niche is en zo vervreemdend. Het is elke weer een verrassing er in de mailbox verschijnt. Zo was de laatste editie volledig geschreven door GPT-3, het AI model wat de laatste week het internet in beroering brengt. Omdat het een bijna eng-nauwkeurig computermodel is dat onze werkelijkheid kan simuleren…
Bizar accurate AI-modellen en Minecraft om je lezers een nieuwe wereld te geven. Het is toch fantastisch!
Ton Zijlstra says
M.b.t. Minecraft, leuk voor Finn en jezelf: je eigenontwerpen 3D printen. Zie Peter’s verslag van onze 2014 unconference: https://ruk.ca/content/making-dog-poop-bag-dispensers-matter