OPEN S01E37 – Somebody’s watching me washing my hands? ๐Ÿงผ

Het is een duivels dilemma. Natuurlijk is het belangrijk om de Corona crisis te beteugelen en natuurlijk wil je als overheid gebruik maken van zoveel mogelijk middelen die je tot je beschikking hebt. Maar de keuzes die je als overheid nu maakt en waar je als volk mee instemt, kan nog jarenlang effect hebben op ons dagelijks leven.

Natuurlijk is het waardevol om technologie in te zetten op die plaatsen waar het relevante data kan geven om beleid op te baseren. Bijvoorbeeld als het gaat om de bewegingen van inwoners in een land, stad of wijk. Telecom providers in de EU stellen mobiele data ter beschikking om deze te analyseren en conclusies uit te trekken of bestaande conclusies en inzichten te verscherpen. Maar wat gebeurt er als deze crisis is overgewaaid? Wie zet die datakraan weer dicht? Politici en beleidsmakers hebben nu aan de klaterende data-kraan geproefd en willen misschien wel meer. Privacy-voorvechters zoals de Electronic Frontier Foundation en Bits of Freedom zijn waakzaam en kijken goed mee naar alle ontwikkelingen.

In deze editie van OPEN een paar links naar waardevolle artikelen die duidelijk maken dat ook in de tijd waar we nu in leven ons recht op privacy niet zo overboord mogen gooien. Maar het blijft een duivels dilemma als je weet dat het levens kan redden.

Stay safe en was je handen! En doneer rechtsreeks aan het Rode Kruis in plaats van een dom Rumag-shirt.


Hoe maken we ons klaar voor wat hierna komt?

Twee langere artikelen die een gedachtenexperiment opzetten over wat er kan gebeuren als we door deze donkere tijden komen.

Researcher Doug Belshaw laat zijn gedachten de vrije loop hoe politieke structuren veranderen, hoe onderwijs zich ontwikkelt, de rol van het kapitalisme en niet onbelangrijk, meer decentrale netwerken waar we op kunnen vertrouwen in de toekomst.

Doug Belshaw - People seem not to see that their opinion of the world is also a confession of character
Doug Belshaw – People seem not to see that their opinion of the world is also a confession of characterthoughtshrapnel.com

What are you doing to help the revolution? Remember, when it comes down to it, power is always taken, never freely given.

Mogelijk heb je The world after coronavirus van Yuval Noah Harari al voorbij zien komen. Het is gratis te lezen bij de Financial Times en net als bij Belshaw’s artikel hierboven, gaat de schrijver een gedachtenexperiment aan, gericht op privacy en het verlies van data-eigenaarschap.

Dezelfde technologie die op afstand een kuch of opkomende koorts kan meten, kan net zo makkelijk andere biologische processen meten zoals blijdschap, verdriet of woede. Wat zou dat waard zijn voor adverteerders en overheden? Harari is nog wel overwegend positief over de toekomst hoe individuele privacy en collectieve gezondheid kunnen samengaan.

A self-motivated and well-informed population is usually far more powerful and effective than a policed, ignorant population.

Yuval Noah Harari: the world after coronavirus | Free to read | Financial Times
Yuval Noah Harari: the world after coronavirus | Free to read | Financial Timeswww.ft.com
This storm will pass. But the choices we make now could change our lives for years to come

Meer relevante links ๐Ÿ”—

[tweet https://twitter.com/Ouren/status/1241398181205889024]

๐Ÿ“น Populaire videoconferencingsoftware Zoom houdt bij of je wel bij de les blijft en hoe lang je even naar de WC gaat.

๐Ÿ““ Een redelijk simpel uitgangspunt of het OK is om mensen in de gaten te houden die thuiswerken: โ€œAls het raar is wanneer een mannetje met een notitieblok het live doet, dan mag software het ook nietโ€

๐Ÿ“Š En over data gesproken, Ton vraagt zich af of we niet kunnen helpen met het vinden van de spelden in hooibergen als de RIVM data open en gratis beschikbaar zou zijn.

๐Ÿ’ฏ Gelukkig is er ook genoeg inspirerends te vinden!

๐Ÿ€ De Webloggerslijst is er weer. Begin je dag met een rondje langs de weblogvelden. Slow reading en constant verrassingen welke blogposts je tegenkomt. Zoals de blogpost van Arnoud Hugo met tips na een week thuiswerken/thuisonderwijs met kinderen. En verrassende plottwist.

๐ŸŽ™๏ธ Aaron Parecki deelt tips voor een goede audio- en video setup van gratis tot onder de 500 dollar. Hij verzorgt altijd de livestreams van de IndieWebCamps en weet waar hij het over heeft. Zijn beste tip: Zet je camera op oogniveau zodat je publiek niet naar je onderkin(nen) kijkt

๐Ÿ’ƒ Culturele tip voor de komende tijd: The Social Distancing Festival. Kijk theater, opera en andere culturele activiteiten op een veilige afstand.

Dit was de OPEN nieuwsbrief weer voor deze week. Heb je tips, verbeteringen of opbouwende kritiek? Stuur me een bericht, ik lees alles! En als altijd, een gedeelde nieuwsbrief is een blije nieuwsbrief.

๐Ÿคฉ Wil je meer nieuwsbrieven? Op https://thanksforsubscribing.app vind je een groeiende verzameling mooie titels uit binnen- en buitenland.

Abonneer je op de OPEN nieuwsbrief!

Elke donderdag ontvang je de beste links en tips over nieuwsbrieven, blogs en het open web. Voor online auteurs en uitgevers. 212 Tevreden abonnees gingen je voor.

Ondertussen lees je de laatste edities in het archief

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.