OPEN S01E40 – Demo’s, vragen en een zandkasteel

Midden jaren ’90 ontdekte ik tijdens mijn studie dat internet en ik heb nooit meer teruggekeken. Na mijn studie in Utrecht besloot ik eerst maar eens in mijn thuisstad Breda te gaan werken. In 1996 startte daar één van de eerste gratis internetproviders en ik ging er aan de slag. Omdat het de begindagen van het web waren, was het werk en de werkomgeving al net zo’n wilde westen en pionierend. Mijn collega’s kwamen uit allerlei online hoeken en gaten, van muzikanten tot de hackerscene en de demoscene. Die laatste community intrigeerde me. Ik had nog nooit gehoord van zoiets als de demoscene. Het is een subcultuur die zich specialiseert in het maken van computerkunst in beeld en geluid. De programma’s die worden gemaakt zijn soms heel klein, maar een paar kilobyte. Het zijn fascinerende audio-visuele kunstwerken die uit de computers van toen werden getoverd. Al snel ging ik met die collega’s mee naar de demoparties in binnen- en buitenland. Ik kon natuurlijk geen regel programmeren, dus ik ging mee om rond te kijken, wat te gamen en vooral lol te hebben.

Ik had er al jaren niet meer aan gedacht, tot ik lees dat de demoscene in Finland tot digitaal cultureel erfgoed is benoemd. Een unicum, het is voor het eerst dat een digitale subcultuur door UNESCO als erfgoed wordt bestempeld.

De demoscene is nog springlevend, blijkt uit de reacties op Hackernews. Afgelopen weekend was Revision online te volgen, de grootste demoparty voor de community. Op Youtube en Twitch was alles te volgen en terug te vinden. Neem er eens een kijkje en verbaas je wat mogelijk is met slechts een paar kilobyte en je fantasie!

Blog on!


Check in elk geval dit artikel! ?

Breakthrough of Digital Culture: Finland accepts the Demoscene on its national UNESCO list of intangible cultural heritage of humanity
Breakthrough of Digital Culture: Finland accepts the Demoscene on its national UNESCO list of intangible cultural heritage of humanitydemoscene-the-art-of-coding.net
“Demoskene is an international community focused on demos, programming, graphics and sound creatively real-time audiovisual performances. [..] Subculture is an empowering and important part of identity for its members.”

? Op Hackernews kun je veel links vinden naar demo’s en livestreams.

Meer toffe links ?

?‍? Om nog een beetje in de sfeer van de demo’s uit de jaren ’90 te blijven, Jimmy Hsu’s Corner of the Intertubes is al bij het laden een feest voor het oog!

? Je eigen moederschip is nog altijd meer waardevol dan het bouwen van zandkastelen op sociale netwerken…

❓Vorige week linkte ik het initiatief van Berd Werdmüller, een platform waar je vragen voor je eigen blog kunt beantwoorden. Nu is er een begin, waar hij zijn eigen vragen beantwoordt. Wordt vervolgd!

? Tenslotte, heb je plannen om je eigen nieuwsbrief te beginnen? Bij Revue kun je nu de Pro versie voor 30 dagen gratis proberen. Je kunt je nieuwsbrief op een eigen domein aanbieden en direct een groter publiek bereiken. Begin er nu mee!

Heb je hulp nodig bij het opzetten van je nieuwsbrief? Ik kan je helpen. Stuur een antwoord op deze mail en ik help je.

Dit was de OPEN nieuwsbrief weer voor deze week. Heb je tips, verbeteringen of opbouwende kritiek? Stuur me een bericht, ik lees alles! En als altijd, een gedeelde nieuwsbrief is een blije nieuwsbrief.

? Wil je meer nieuwsbrieven? Op https://thanksforsubscribing.app vind je een groeiende verzameling mooie titels uit binnen- en buitenland.

Abonneer je op de OPEN nieuwsbrief

Elke donderdag de beste links en tips over nieuwsbrieven, blogs en het open web. Voor online auteurs en uitgevers.
Lees ondertussen de laatste editie of bekijk het archief