Goedemorgen bij deze editie 42 van OPEN. Editie 42. Traditioneel is dit nummer het antwoord op het leven, het universum en alles. Die claim zal ik niet maken met deze editie, maar we komen verdomd dicht in de buurt! 😉
Eerder deze week had ik een interessante videocall met de makers van een nieuwe online dienst. Zij interviewden me over mijn online leesgewoonten en dat werd uiteindelijk een erg interessant gesprek. Het was bijna therapeutisch om met iemand te praten over de verschillende apps die ik gebruik zoals e-mail, social media, RSS. Net zo goed als het proces om deze informatie te verwerken en terug te vinden. We stonden stil bij het gegeven dat je informatiebehoefte over de dag verandert, wat betekent dat voor het nieuws dat je tot je krijgt?
Er is nog veel te ontdekken op dit gebied. Hoe kan een informatie-agent leren van mijn gewoontes, hoe kan het zich aanpassen aan mijn eigen filters en algoritmen, maar me tegelijkertijd verrassen op het juiste moment met de juiste verhlen. Zonder dat ik het gevoel krijg dat het is geprogrammeerd of algoritmisch gedefinieerd? Of nog erger, gedefinieerd door mediabudgetten?
Het artikel van de week sluit hier op aan, hoe een grote uitgever experimenteert met email en het als meer ziet dan een berichtendienst.
Blog on!
Email is een platform 💌
Email is meer dan de losse berichtjes in je inbox. Het verloren wachtwoord, de aanbiedingen van een webwinkel of je favoriete nieuwsbrief (ahem). Annemarie Dooling is bij de Wall Street Journal verantwoordelijk voor de nieuwsbrief-strategie, en schrijft een inzichtelijk stuk waarom het goed is email als een platform te bekijken. Een platform waar meer op mogelijk is dan die note-to-selfs en doorgestuurde boodschappenlijstjes. Bij WSJ experimenteren ze met interactieve polls en kalenders via email, waarbij ze rekening houden met de apparaten waar je mail op kunt lezen en de informatiebehoefte van de lezer.
If there is one point to take away from this, it is that you should think beyond the first read. The medium of email is as flexible as the people who use it and the devices they use it on.
Meer toffe links 🔗
📃 Ik ben al bekend met een email nieuwsbrief die via Google Docs wordt gepubliceerd, maar deze manier van publiceren is nieuw voor me. Je eigen blog maken en publiceren via Google Docs. Het is nog niet live, maar de screenshots zien er veelbelovend uit. De prijs is op het eerste gezicht wel iets aan de hoge kant. Wordt ongetwijfeld vervolgd!
🏟️ Online Town is een interessante videoconferencing tool. Lang niet zo gelikt als de bekende namen, maar ze doen zeker iets interessants, je kunt bij elkaar in 1 ruimte zijn en toch privé gesprekken houden. Alsof je op een kantoor zit. Dit doen ze door de videostreams te dempen van mensen die verder van je weg zijn in de gezamenlijke ruimte.
💬 Mocht je je vervelen komend weekend, deze Hackernews-thread geeft antwoord op de eenvoudige vraag: Wat is je blog en waarom moet ik hem lezen?
Van de afdeling “Weinig gevoel voor online folklore”…
En dan nog dit: Futuroloog Kevin Kelly wordt 68 en geeft evenzoveel stukjes ongevraagd advies
Mijn site draait bij Servebolt, zij bieden high-performance hosting, zijn (bewezen) de snelste en hebben een goede focus op schaalbaarheid en veiligheid.