Goedemorgen! De dag is hier prachtig begonnen. Met een kopje koffie zit ik in de tuin en schrijf deze editie. Het is voor het eerst dat ik de nieuwsbrief op donderdagochtend schrijf. De vorige 44 edities lieten zich de avond er voor schrijven, maar gisteren wilde dat niet lukken. Ik had teveel videocalls op een dag, waaronder een pittig interview voor een van onze opdrachtgevers. Tijd om even uit te pluggen van het web! Ik weet dat het wel goed komt de volgende dag.
Zie hier!
Een nieuwe editie, propvol links en artikelen over het open web, nieuwsbrieven en blogs! Misschien had ik één van die Google Meet-calls ook in een game-omgeving moeten houden zoals je in een thread hieronder kunt lezen.
Een behouden Hemelvaart (zeg je dat zo?) en tot op het web!
Frank
Check in elk geval dit artikel! 👇
Yes, websites really are starting to look more similar — theconversation.com
Hoe langer je bij elkaar bent, hoe meer je op elkaar gaat lijken. Dat schijnt in relaties zo te zijn, vriendschappen. Maar ook op het web. Specifiek, websites. Hoe ouder het web wordt, hoe meer websites op elkaar lijken. Dat dachten onderzoekers aan de Indiana University tenminste, en ze besloten er data-mining intelligentie op los te laten. Over 200.000 afbeeldingen van zo’n 10.000 websites. De resultaten zijn zoals te verwachten, het web begint meer homogeen te worden.
[…] the internet is a shared cultural artifact, and its distributed, decentralized nature is what makes it unique. As home pages and fully customizable platforms like NeoPets and MySpace fade into memory, web design may lose much of its power as a form of creative expression.
Zoals een stad verschillende wijken heeft met elk een eigen subcultuur, architectuur en planologie, het web heeft dat net zo hard nodig. Omdat veel websites dezelfde fundamenten gebruiken, dezelfde code-bibliotheken, verbinden de onderzoekers er nog een conclusie aan
[…] the large tech companies who maintain those libraries may be gaining a disproportionate power over the visual aesthetics of the internet. [These] design principles are not necessarily right for every site.
Meer toffe links 🔗
🌀 Waar aan de ene kant websites meer op elkaar gaan lijken, daar hebben we aan de andere kant een Weird Wide Webring, want “The web needs a little more weird”
🎂 De nieuwsbrief This Week in the Indieweb is zes jaar oud. De volledig geautomatiseerde nieuwsbrief brengt je elke week updates vanaf de Indieweb wiki. Soms wat ongeorganiseerd, maar altijd vol met toffe ontwikkelingen op het open web!
💸 Over nieuwsbrieven gesproken, wist je dat nieuwsbrieven in de afgelopen maand zo’n 30% meer omzet hebben gerapporteerd? Uitgevers ontdekken de waarde van je emailadres. Op basis van je mailadres kan worden achterhaald in welke mate je bent geïnteresseerd in artikelen achter een paywall en op basis hiervan je een gepast aanbod doen. Personalized paywalls!
🗺️ Mijn craftbeer-liefde is nauwgezet bij te houden via mijn Untappd profiel en gekoppelde blogposts. Mocht je in het leger zitten, dan is het registreren van je IPA’s en Stouts misschien niet zo goed idee. Bellingcat laat zien hoe via Untappd de bewegingen en locaties zijn te volgen van militairen en personeel van 3-letter veiligheidsdiensten. Zoals Ton zegt op zijn blog: “Sharing your location provides patterns to interested parties”
🧰 Ik kan ongegeneerd genieten van het creatieve proces van artiesten. Een kijkje achter de schermen geeft me vaak nieuwe ideeën en instrumenten om zelf iets te proberen. Zoals het schrijven en klaarmaken van een nieuwsbrief, of je blog via Google Docs schrijven en publiceren. Goud!