Hoorde je die swoosh? Dat was oktober die voorbij raasde. Of zoals ik eerder deze week las, 213 maart tot en met 243 maart. Ik ben nog altijd blij met mijn thuiswerkplek en maak het nog meer mijn eigen plekje om de komende maanden door te komen. Zo heb ik dit weekend weer vinyl van zolder gehaald en naast me in de kast gezet. Lekker oude plaatjes draaien terwijl ik zit te werken. Op dit moment staat 4US op van Doe Maar. Wel zo toepasselijk in deze tijd toch?
Blog on!
Wat is de moeite om te lezen? 📚
Afgelopen week was het internet jarig. Op een respectabele leeftijd van 51 is het internet één van de grootste uitvindingen van de moderne tijd. Inmiddels is het internet, en specifiek het web, een integraal onderdeel van ons dagelijks leven, met de bijbehorende wetgeving en restricties. Maar het gaat nog niet ver genoeg voor de wetgevers. Het NRC artikel”De tijd van internet als vrijhaven is straks geschiedenis” legt uit hoe Amerikaanse en Europese beleidsmakers de komende tijd trachten de macht van de grote internetbedrijven in te dammen.
Het Europees Parlement adviseerde vorige week dat het „leidende principe” voor de nieuwe wetgeving moet worden dat „wat offline illegaal is ook online illegaal is”.
Het belangrijkste punt is dat op dit moment platformen als Facebook en Youtube niet verantwoordelijk worden gehouden voor wat gebruikers er op posten. Je voelt aan alles dat dit niet klopt en dat er iets moet veranderen. Maar hoever moet je daar in gaan met wetgeving? Bestaat het gevaar dat je grote techbedrijven juist in de kaart speelt met andere wetgeving? Of als je het anders bekijkt, kan een striktere wetgeving nog altijd garanderen dat start-ups de vrijheid krijgen om nieuwe platformen te ontwikkelen?
Is het voldoende om alleen te zien wat illegaal is, of wat schadelijk is? Elliot Harmon van het EFF gaat in een opiniestuk in NYTimes nog een stap verder. Maak antitrust wetgeving nog strenger en pak de verdienmodellen van grote techbedrijven aan. Zij verdienen nu aan het zo lang mogelijk gebruikers op het platform te houden en zo meer data te kunnen verzamelen om aan adverteerders aan te bieden. Daar gaan ze ver in. Van manipluatie tot polarisatie. Naast wetgeving rondom de soort informatie die wordt geplaatst, zou het ook moeten gaan om de waarde van de informatie en de waarde van het netwerk van de gebruiker. De vraag is of onze Europese politici zijn opgewassen tegen de lobby van Big Tech en de rol die Amerikaanse beleidsmakers spelen na de komende presidentsverkiezingen.
Wat gebeurt er nog meer? 🤔
💰 Dat was dan best een dingetje deze week. Morning Brew, met 6 miljoen winst in 2019 een van de meest succesvolle nieuwsbrieven in de USA, wisselde van eigenaar voor 75 miljoen dollar. Dát Morningbrew verkocht zou worden hing al langer in de lucht maar het was nog onbekend aan wie. Dat wordt dus Insider inc. Zij nemen een meerderheidsbelang in de nieuwsbrief, die zich richt op business nieuws en daarnaast een aantal verticals heeft zoals Marketing Brew en Retail Brew. De groei zit volgens Insider CEO vooral in de advertentiemarkt. Met 2,5 miljoen abonnees op Morning Brew is dat inderdaad een lucratieve markt. Ik verwacht in 2021 een nieuwe industrie rondom nieuwsbrief-advertising zoals we ook zagen bij social media en podcasts.
🕵️♂️ Ik schreef deze week over mijn doorlopende zoektocht naar het perfecte systeem om notities te maken, taken te beheren en overzicht te houden. Ik vrees dat ik er nooit uit ga komen. Ton Zijlstra gaan intussen onverminderd door met een prachtige serie over 100 dagen in Obsidian.
📎 Een aanrader voor gebruikers van Obsidian: de Obsidian Clipper van Joost Plattel.
🛠 En dan verschijnt deze week het Newsletter OS van Janel. Een verzameling Notion notities om volgens een gestructureerd plan je nieuwsbrief te starten. Van onderwerpkeuze tot platform en distributie. Alle elementen komen langs. Het is geen goedkoop pakket maar wel waardevol als je serieus van plan bent een nieuwsbrief te starten.
🖍 RSS lezer Inoreader breidt hun geweldige software uit met annotaties en notities bij artikelen.
Nieuwsbrief van de week
Elke donderdag stuurt Boris Veldhuijzen van Zanten een persoonlijke nieuwsbrief. Boris is sinds jaar en dag het gezicht van techsite The Next Web en de bijbehorende conferentie. In zijn nieuwsbrief laat hij vaak een kijkje achter de persoonlijke schermen zien. Soms hilarisch, altijd waardevol.
Meer (inter)nationale nieuwsbrieven vind je op Thanks for Subscribing.
Wil je nog beter op de hoogte blijven wat er in de nieuwsbrief-industrie gebeurt? Mijn dagelijkse nieuwsbrief Newsletter News brengt je de beste links en tweets van nieuwsbriefmakers.
Janel says
Thank you for the shoutout, Frank!
Joost Plattel says
Thanks voor de mention van de Obsidian Clipper! #dank. Ik ben nu bezig met een Omnifocus plugin 🙂