Goedemorgen!
Lekker nog een dagje vrij. Zoals een goede collega van me zegt, “Het zijn mooie dagen om lekker binnen te computeren!” Ik neem je in deze editie mee naar het Darkweb, InsurTech en een mooi voorbeeld hoe je als journalistieke organisatie succes kunt hebben met een newsletter first strategie. Deze nieuwsbrief is trouwens paasei-vrij!
Blog on!
De counterculture vind je niet op Instagram
De scheiding Clearnet/Darknet (of Dark Forest) geeft in de naam alleen al de indruk dat er een verschil in legaliteit is. Deels is dat zo op het Darkweb. Daar is genoeg te vinden dat het daglicht niet kan verdragen. Aan de andere kant is dat Clearnet, alles wat indexbaar is voor zoekmachines, grote sociale silo’s, het commerciële web, ook niet zo puur en helder als we denken. We zijn zichtbaar op het Clearnet, terwijl het soms juist zo interessant om niet altijd zichtbaar, maar wel verbonden te zijn.
Het artikel The internet didn’t kill counterculture—you just won’t find it on Instagram geeft me genoeg te denken of het Darknet alleen om illegale spullen gaat. De counterculture beweging van de jaren ’60 wilde juist zichtbaar zijn om hun ongenoegen duidelijk te maken. De subculturen van nu verdwijnen steeds meer naar onzichtbare Discord servers, betaalde nieuwsbrieven, gaming communities en encrypted chatservers. Ze kiezen er bewust voor om niet meer constant zichtbaar te zijn op het Clearnet.
Taken from the title of Chinese sci-fi writer Liu Cixin’s 2008 book, “the dark forest” region of the web is becoming increasingly important as a space of online communication for users of all ages and political persuasions. In part, this is because it is less sociologically stressful than the clearnet zone, where one is subject to peer, employer, and state exposure.
Het artikel is halverwege even pittig om door te ploegen, maar je komt er uit met nieuwe inzichten over de échte counterculture op het internet.
Wat gebeurde er nog meer?
🤦 De Amerikaanse burgerrechten beweging ACLU verving eerder deze week stilletjes het online privacy statement. Waarin ze kennis geven dat ze data delen met juist die partij waar ze het hardst tegen strijden: Facebook. De reden? Een groot deel van de leden krijgt het nieuws van de organisatie via Facebook, aldus een woordvoerder. Een behoorlijke blunder van de organisatie, waar klaarblijkelijk de juridische, technische en financiële afdeling niet helemaal in sync zijn…
⚡️ Iedereen kiest voor een eigen manier om zich te presenteren op het web. Ik vind het mooi dat sommige schrijvers de moeite nemen om uit te leggen waarom ze een specifieke werkwijze kiezen en hoe ze dat hebben aangepakt. Greg Morris heeft naar eigen zeggen een “Ross and Rachel Relationship” met Micro.blog maar gaat er nu vol voor. In zijn overzichtelijke blogpost loopt hij door de stappen die hij zet en waarom hij dat doet. Handig als je zelf van plan bent met Micro.blog te starten!
🧵 Blogposts zijn duurzamer dan Twitter threads. Daarom sla ik waardevolle Twitter threads op met The Rip zodat ik ze altijd weer terug kan lezen op een later tijdstip. Zoals deze 15 tips om je nieuwsbrief te starten en te laten groeien. Maar inderdaad, het zou een blogpost moeten zijn…
💸 Op het internet is elke niche groot genoeg voor een eigen markt. Zoals de disruptieve innovaties in de verzekeringswereld, hip genoemd InsurTech. Zijn daar nieuwsbrieven voor te vinden? Natuurlijk!
🧠 Alle threads, tips en lijstjes zijn mooi, maar niets is beter dan een werkelijke groeistrategie te lezen van een werkelijke titel. Het Poolse Outriders besloot in 2018 om “newsletter first” te gaan. De titel mengt landelijke en globale issues in hun journalistiek voor een relatief jong publiek. Dat betekent dat je sociale netwerken niet volledig links kan laten liggen.
When the team started paying more attention to sharing and recommendation behavior, they noticed that many readers took screenshots of the Brief when it arrived every Friday and shared it on their Instagram Stories.
Het boeiende aan de casestudy vind ik hoe ze voor hun titel en voor hun publiek constant zoeken naar de juiste vorm. Naar de juiste mix van emails en conversatie. Dat is voor elke titel weer anders, maar je kunt wel van elkaar leren.
Nieuwsbrief van de week
Patti Smith is een van de grondleggers van punkrock. De artiest die punk, poezie en rockmuziek versmelt in haar werk heeft nu haar eigen nieuwsbrief. The Reader is my Notebook is al een fantastische titel met een mooie belofte, ik ben erg benieuwd waarmee ze in mijn inbox verschijnt. Als betaald abonnee krijg je hoofdstukken van haar nooit eerder gepubliceerde pandemic diairy.
Net als de Red Hand Files van Nick Cave zijn dit mooie inkijkjes in de denkwereld van een artiest.