Fijn dat je er weer bent! Of eigenlijk, dat je er nóg bent. Samen met veel andere lezers ben je abonnee gebleven van de OPEN nieuwsbrief. Na een lange zomer en een drukke start in september ben ik weer terug in je mailbox. Het was nodig om een iets langere pauze te nemen.
Ik heb een tijdje nagedacht of ik nog iets moest veranderen aan deze nieuwsbrief. In de vorm, de inhoud, de frequentie. Maar ik ben er nog niet uit. Eén ding weet ik wel zeker, deze nieuwsbrief blijft een hobby-project. Net als mijn blog en alle andere online projecten is het voor mij een creatieve uitlaatklep en een manier om op de hoogte te blijven in mijn interessegebieden.
In de OPEN nieuwsbrief gaat het over persoonlijke blogs, het Indieweb, over notities en (hip-woord-alert) Personal Knowledge Management Systems, en natuurlijk over nieuwsbrieven. De kans is groot dat ik komend seizoen ga breken met de belofte uit mijn allereerste nieuwsbrief: “Deze nieuwsbrief is gegarandeerd blockchain-vrij tot er een echt nuttige en dagelijks bruikbare toepassing voor is gevonden.” Met de groeiende interesse in NFT’s, Metaverse en aanverwante onderwerpen, zal ik er zeker over schrijven. Zelfs in deze editie al! Over het nut en dagelijkse bruikbaarheid laat ik me nog niet uit…
Blog on!
Is this the real life?
Als we bij het NOS journaal al de metaverse krijgen voorgeschoteld dan is er toch wel iets aan het veranderen. De ontwikkelingen volgen zich snel op en je hebt er een dagtaak aan om het allemaal bij te houden. Gelukkig start Marco Derksen op 1 november een online leesclub over het boek Echt Nep van Menno van Doorn, Sander Duivestein en Thijs Pepping. Marco heeft inmiddels al een uitgebreide samenvatting op zijn blog staan. Het boek bespreekt de ontwikkelingen in crypto, de creator economy, NFT en Metaverse en probeert een aantal fundamentele vragen te beantwoorden. Verdwijnt het verschil tussen echt en nep? Hoe houden we contact met de realiteit?
Zoals de fysieke omgeving ons als oudere generatie heeft gevormd en digitale media de huidige generaties vormt, zal de generatie alfa die nu geboren wordt straks worden gevormd door synthetische media. Generatie alfa zal geen onderscheid meer maken tussen de echte en synthetische wereld. Tussen echt en nep. Het zal allemaal even reëel voor hen zijn. Synthetische media zijn door AI gemanipuleerde of gecreëerde data en media zoals afbeeldingen, geluid, tekst, video en virtuele ervaringen om een digitaal informatief artefact te produceren. De synthetische realiteit brengt nieuwe manieren om verhalen te vertellen en zal een steeds grotere stempel drukken op de samenleving aldus de auteurs.
Er zijn nog een paar plekken voor de online leesclub die op 1 november start. Benader Marco via Twitter of via de comments bij zijn boekbespreking. Je krijgt toegang tot een besloten Slack kanaal waar we per week een hoofdstuk zullen bespreken. De auteurs zijn ook aanwezig bij de leesclub!
Wil je trouwens op de hoogte blijven van de trends in de creator economy, synthetische media, crypto en de Metaverse, abonneer je dan op Playing with Reality, de nieuwsbrief van Sander Duivestein.
Bouw je eigen archief en kladblok
Sinds ik afscheid nam van Evernote heb ik een paar andere tools geprobeerd om mijn notities, aantekeningen en losse gedachten bij te houden. Roam en Notion sprongen het meest in het oog. Maar inmiddels ben ik al lange tijd groot fan van Obsidian. De grote voordelen voor mij zijn dat het lokaal draait en vooral tekst is. Natuurlijk is Notion of Craft fantastisch om eigen systemen mee in elkaar te klikken. Als zoiets lokaal zou draaien, met eigen backup mogelijkheden, dan zou ik het direct kopen en installeren.
Obsidian is voor mij een heel handig kladblok en archief tegelijk. Ik kan snel een outline maken voor een nieuwsbrief. Ik hou er aantekeningen van gesprekken in bij. Ik verbind losse artikelen aan elkaar door middel van backlinks. Zo bouw ik een offline en privé Frankopedia op.
Waar ik uiteindelijk wil eindigen is een systeem dat naadloos aansluit bij mijn online aanwezigheid. Ik kies wat ik wil publiceren en als mogelijk is er een constante koppeling tussen Obsidian en mijn site. Ik ben blij dat ik mensen als Martijn Aslander en Joost Plattel in mijn netwerk heb. Martijn kan als geen ander enthousiast uitleggen waarom tools als Obsidian zo relevant zijn in de huidige kennis-samenleving. Joost draagt bij aan de community met een Obsidian plugin waarmee je je eigen verzameling slim kunt ontsluiten.
Op 20 november is de derde NL Obsidian Meetup. Online natuurlijk. Schuif aan!
Give the drummer some
Bovenstaande artikel komt trouwens van een nieuw blog dat ik ben gestart. Niet omdat ik afscheid neem van Digging the Digital, maar om het onderliggende CMS te testen. Dave Winer, de godfather van bloggen, RSS en podcasten, is gestart met Drummer. Een online editor voor outlines. Outlines zijn hiërarchische lijsten waarin je steeds kunt inspringen voor sub-items en die je continu kunt verschuiven en verplaatsen. Dave maakt zo al jaren zijn eigen blog en nu kunnen jij en ik dat ook. Met zijn Old School software (want volgens Dave is dit de old school manier van bloggen) kun je direct je eigen blog starten. Dat doet inmiddels een groeiende groep enthousiaste schrijvers.
Ik ben enthousiast over het werk van Dave Winer. Drummer en Old School zitten goed in elkaar. Het is allemaal nog niet perfect en het is zeker geen vervanging voor veel grotere blogsystemen zoals WordPress of Medium. Drummer is er voor iedereen die vooral voor zichzelf wil schrijven. Amit Gawande schreef een uitstekende startersgids voor Drummer als je interesse hebt.
Inmiddels heb ik zelf een script gepubliceerd om artikelen van je Drummer blog op WordPress te publiceren. Het is nog verre van perfect, maar je kunt er mee op WordPress publiceren. Met wat tijd, geduld en durf kun jij ook prima schrijven in de eenvoudige outliner van Drummer en publiceren op WordPress. Mooi toch, als die systemen samen kunnen werken?
Nieuwsbrief van de week
Naast Playing with Reality die ik hierboven al noem is de nieuwsbrief Super Vision van Laurens Vreekamp minstens zo boeiend! Elke week bespreekt hij een thema uit het werkveld van Machine Learning en AI. Met praktische voorbeelden en een duidelijke uitleg. Aanrader!
PS: Als de Metaverse allemaal nog wat eng voor je klinkt, want de plannen van Facebook enzo, kijk dan eens naar Roblox. Ik zie mijn negenjarige dagelijks inloggen en met vriendjes nieuwe werelden ontdekken, in games samenwerken en ja, zakgeld opmaken. Roblox, Minecraft en Fortnite zijn de metaverses die nu al een glimps op de toekomst geven. Fascinerend.