Vrienden!
In plaats van een reguliere nieuwsbrief, deze keer wat anders!
Afgelopen zaterdag vond de eerste Nederlandstalige Obsidian Meetup plaats. Geheel online natuurlijk. Ik heb al vaker over Obsidian geschreven, het is een notitie-app die ik nu vrijwel dagelijks gebruik. Om korte aantekeningen te maken bij een gesprek, om een link op te slaan voor de nieuwsbrief. Of om een avond wat langer in te werken en te schrijven. Zodat van losse notities nieuwe ideeën ontstaan. Vrees niet, dat grote Eureka moment laat nog op zich wachten.
Obsidian heeft de mogelijkheid om notities te verbinden en zo een web van gedachten te vormen waar je door kunt navigeren. Dat is iets wat ik achteraf bleek te missen in Evernote. Samen met de combinatie van navigatie en creatie zoals een wiki, met de lokale opslag van tekst-documenten en je vrijheid om het systeem in te richten naar je eigen behoeften.
Afgelopen zaterdag zat ik op de meetup met drie andere Obsidian-nerds: Ton Zijlstra, Wouter Groeneveld en Sebastiaan Andeweg. Drie fervente notitiemakers en Indieweb-aanhangers. De nabeschouwingen van Ton als Wouter zijn een prima weergave van de avond. Twee uur lang met een biertje babbelen over de creatie van je notities, de rol van deze informatie in je dagelijkse leven, het bouwen van een eigen systeem.
We maken allemaal onze eigen privé Wikipedia. Of dat nu in een gestroomlijnd systeem is met Zettelkasten en Obsidian, of we hebben stapels notitieboeken die digitaliseren. Wat ik heb geleerd uit de tijd dat ik Bloghelden schreef, is het belang van naslag en opslag van informatie. Een korte notitie die je nu misschien zou weggooien als niet relevant, kan over 25 jaar een waardevol puzzelstukje zijn in het onderzoek van iemand anders. De blogosfeer in de eerste jaren van deze eeuw is achteraf gezien een prachtige Zeitgeist. Een aanvulling op nieuwsberichten en grote gebeurtenissen. Ze brengen meer context en menselijke gedachten op die gebeurtenissen. Een open/gesloten systeem van notities kan dat brengen. Als je je eigen notities kunt verbinden met backlinks, waarom zou je dan geen mogelijkheid hebben om notities van buitenaf ook te verbinden? Door middel van de open standaarden van webmentions is het mogelijk om de schrijver van een notitie op de hoogte te brengen van je link. De schrijver, of de software, kan dan besluiten om de backlink zichtbaar te maken in zijn eigen notitie. Waardoor er een venster ontstaat naar nieuwe informatie, namelijk jouw zojuist gelinkte notitie. Zo ontstaat inderdaad een nieuw web van kennis en informatie. Een web dat start met losse notities, slim gekoppeld en gebaseerd op open standaarden. Je zou bijna zeggen dat we het web opnieuw uitvinden via kladblokjes…
Korte tips
Een nieuwe metric om de gezondheid van de abonneelijst van je nieuwsbrief te bepalen: Risk.
Andrew Kamphey geeft je een tiental tips hoe je naar een dagelijks nieuwsbrief ritme kunt gaan. En waarom dat zo interessant kan zijn!
Deze is compleet langs me heen gegaan, maar ik ga zeker de video’s van Newsletter Fest 2021 eens bekijken!
Dit weekend besloot ik lid te worden van de Sidechannel community, het initiatief van een aantal nieuwsbrief-schrijvers. Ik meld mij later met meer ervaringen!