Ik drink mijn ochtendkoffie terwijl ik uitkijk over het Smolbäcken gebied bij Idre in Zweden. We zijn een paar dagen in het wintersportgebied Idre Fjäll. In de winter kun je hier natuurlijk prima skiën, snowboarden of andere winterse sporten beoefenen. In de zomer is er net zoveel te doen. Van hiken tot mountainbiken. Rollerski en raften.
Op de site en bij de receptie vind je genoeg informatie. Online zijn er talloze (gesponsorde) blogposts over de omgeving, de activiteiten. Kaf en koren. Bomen en bos.
Gisteren sprak ik kort met een familie die hier al een paar dagen is. Zij gaven me tips uit eigen ervaring. Over een wandelroute, die eenvoudig genoeg is voor hun kleine dochters. Over het restaurant op de berg. Het advies is meer op maat omdat we elkaar zien en daar op kunnen aanpassen.
Ik denk er over na als ik Bluesky, Mastodon, SSB, and the Social Networks of New Protocols lees op Havenweb. Facebook is getransformeerd van een klein sociaal netwerk voor universiteiten naar het dataverslindende algorimemonster van vandaag. Andere protocollen zoals Activitypub en Secure Scuttlebut bieden de mogelijkheid om klein te blijven. Met lokale, besloten communities.
Een klein sociaal netwerk gaat niet alleen over protocollen en servers, net zo belangrijk is het bouwen van een community.
Ik zou het interessant vinden als een wintersportgebied een soort digitaal prikbord heeft. Waar ik de aanbevelingen van bezoekers kan lezen. Waar ik op kan inloggen vanuit dit gebied, misschien werkt het alleen als ik op de lokale WiFi inlog. Die overigens in heel Zweden uitstekend is.
Een prikbord waar ik met een decentraal account kan inloggen. Email, Mastodon, Pixelfed.
Een soort Nextdoor meets DDS. Naast het prikbord kan ik een hyperlokale newsfeed lezen van de tijdelijke bewoners van de appartementen. Wie gaat wandelen, wie wil med naar het zwembad.
Een laagdrempelige manier om contact te krijgen met de buren voor een paar dagen.
Als we vertrekken heb ik de keuze of mijn accountgegevens zichtbaar blijven of geanonimiseerd worden.
Zou zoiets kunnen? Zonder centrale servers en VC verdienmodellen?
rAmAk 🍍✅ says
@frank lol … exact dat zat ik ook te bemijmeren tijdens de vakantie (maar dan weer niet geblogt ;)) … moest wel meteen aan een foursquare achtig iets denken … maar laagdrempeliger zonder login en alleen beschikbaar als je in een straal van x-km bent.
rAmAk 🍍✅ says
@frank connect all locally connected
Arjen Haayman says
@frank klinkt als een goed idee. En natuurlijk is het mogelijk. Toch?
Oskar van Rijswijk says
@frank Ja, dit kan, technisch. Op vele manieren, bij ons in het dorp zijn de WhatsApp-dorpsgroep en een eenvoudige, maar immer actuele dorpswebsite al jaren een vlot en informeel digitaal prikbord.
Praktisch kan het vooral bij kleinschaligheid, zo heb ik ervaren toen ik na jaren in een grote stad, in een dorp ging leven. Hier is de analoge communicatie nog steeds krachtig. Er zijn twee houten prikborden langs de grootste dorpsstraat, die altijd vol hangen. En vooral: men kent elkaar, we weten van elkaar welke specifieke kennis en vaardigheden we hebben. Bijvoorbeeld: verhuurders van vakantiewoningen in het dorp weten dat ‘onze Nederlanders’ de wandel-en fietsmogelijkheden goed kennen. Daarvoor worden vakantiegangers, zeker de Nederlandse, naar ons verwezen voor tips. Ook door dorpsgenoten die geen PC en geen mobiele telefoon hebben!
Ton Zijlstra says
Ik moet meteen denken aan de ‘pirate box’, een server die je op je wifi ‘ziet’ als je in de buurt bent en dus een lokaal belang hebt om toegang te hebben. Heb wel eens zitten sleutelen om zoiets voor een groepje huizen, een straat in elkaar te flansen.