30% van je content wordt een hit

De oorspronkelijke titel van deze blogpost was “70% van wat je schrijft wordt geen hit” maar dat is te negatief ingestoken. Zie eens hoe bij grote artiesten die verhouding ligt.

Beyoncé en Drake liggen nog meer in de mainstream dan The Red Hot Chili Peppers. Of laat ik het wat exacter zeggen, RHCP zijn pas in de laatste 10 – 15 jaar meer mainstream geworden en hebben de hits die ze verdienen. Voor die tijd was het een stevige punkrockfunk band, met een hele specifieke sound voor een niche groep van luisteraars. De niche was groot genoeg, maar je ziet het verschil in percentage hits en aantal songs.

Er is ook nog zoiets als Sturgeon’s Law. Genoemd naar de science fiction schrijver Theodore Sturgeon zegt deze wetmatigheid: “90% van alles is rotzooi”. Dat impliceert direct dat 10% er wel toe doet en zelfs kunst kan zijn. Dat is toch prima om je aan vast te houden!

Ik schrijf inmiddels zo’n 20 jaar op diverse blogs en ik kan met mijn hand op mijn hart zeggen dat het gros van wat is schreef nu echt niet meer de moeite waard is. Het geheel van alles is hopelijk van enige waarde als je het ziet in de context van wanneer het is geschreven. Die 20 jaar online en duizenden nu-nutteloze posts hebben me wel iets anders gegeven, een netwerk van vrienden, gelijkgestemden en een loopbaan.

Dus geef niet op als je na maand 1 nog niet voldoende volgers, likes, reacties, hartjes of re-tiktoks hebt (kan dat in TikTok? Hoe heet dat?). Zet door, ga verder, geef niet op. Blijf maken. Net als Beyoncé.

Abonneer je op de OPEN nieuwsbrief

Elke donderdag de beste links en tips over nieuwsbrieven, blogs en het open web. Voor online auteurs en uitgevers.
Lees ondertussen de laatste editie of bekijk het archief

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mentions

  • Roel Groeneveld @ 🏠