Doctorow: free speech en een beter internet

Cory Doctorow: Inaction is a Form of Action (Locus Online)

In XKCD comic 1357, “Free Speech”, Randall Munroe offers a characteristically concise and snappy summary of one of the canonical arguments about free expression: “The right to fre…

Cory Doctorow weet in zijn artikelen op Locus Magazine vaak een treffende analogie te vinden voor de situatie waar we ons (online) in verkeren. In dit essay legt hij de problematiek van Big Tech uit aan de hand van twee restaurants in de stad. Eén met de regel dat er niet over politiek wordt gesproken, één waar je over alles mag praten.
Wat zou er nu gebeuren als het No Politics Diner een flinke smak geld krijgt om uit te breiden in de stad? Om concurrerende restaurants op te kopen en dezelfde regel op te leggen?

Without any government action, we have arrived at a city in which the free speech rights of the residents are perfectly intact, but the ability to exercise those rights has been severely constrained.

Doctorow trekt de lijntjes haarfijn door naar het moderatiebeleid van de Big Tech bedrijven, de lastige dilemma’s die dit met zich meebrengt. Het probleem is actueel sinds Twitter deze week actief een tweet van Trump af te schermen vanwege misleidende informatie.

Het gecentraliseerde sociale internet is een moeras van regels, fact checks en troll-handboeken. Doctorow pleit voor een internet met meer pluralisme en eigenaarschap. Decentraliseer de macht en kies de technologie die je past.

> It’s time to stop trying to fix the platforms and time to start working on fixing the internet

Abonneer je op de OPEN nieuwsbrief!

Elke donderdag ontvang je de beste links en tips over nieuwsbrieven, blogs en het open web. Voor online auteurs en uitgevers. 212 Tevreden abonnees gingen je voor.

Ondertussen lees je de laatste edities in het archief

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mentions

  • Ton Zijlstra