OPEN podcast – Elger van der Wel en Elger.fm

Vandaag is het vijf jaar geleden dat Elger van der Wel startte met zijn media-nieuwsbrief. Naar eigen zeggen een van de eerste Nederlandstalige nieuwsbrieven waarin de ontwikkelingen over digitale media worden besproken en duiding krijgen. Omdat Elger volgens Mediacourant een “Podcastpersoonlijkheid” is, leek het me een leuk idee om een gesprek met hem te hebben in de vorm van een podcast.

Je kunt de podcast hieronder luisteren en als alles goed gaat, is hij snel vindbaar in diverse podcast apps. Zo niet, dan pak je hem vanaf deze pagina of luister je via je RSS reader. Dit is de eerste en vooralsnog enige editie van deze podcast. Tenzij jullie meer willen horen over nieuwsbriefmakers in Nederland, over nieuwsbrief-strategie en hoe je hiermee meer kunt doen dan alleen links rondpompen. Laat het me weten in de reacties!

Elger van der Wel OPEN

Ik geloof zeker in een betaald platform als one man publisher.

Uit deze editie:
Waarom begon Elger met zijn nieuwsbrief? “Ik vind het een interessante manier om mijn kennis te delen en in die tijd startte de Nederlandse nieuwsbriefdienst Revue.”

Populair in zijn nieuwsbrief: “De linkdump in de nieuwsbrief wordt het best doorgeklikt. Ik denk omdat bij de andere onderdelen de lezers al genoeg hebben aan mijn samenvatting.”

Het voordeel van een nieuwsbrief schrijven: “De nieuwsbrief dwingt me om elke week de ontwikkelingen op mijn vakgebied bij te houden. Door er over te schrijven kan ik beter plaatsen wat er allemaal gebeurt en kan ik zo anderen weer beter helpen.”

Over het betaalde lidmaatschap op zijn nieuwsbrief: “Dat is weer een experiment. Waarmee ik kan testen om te zien wat werkt in oproepen die ik doe om lid te worden. Die uitkomsten kan ik weer gebruiken in mijn advies over abonnementsmodellen in de media.”

Waarom email? “Email is nog altijd de makkelijkste manier om een product te maken met een abonnementsrelatie. De diensten om er mee te starten zijn er en je kunt binnen een uur aan de slag.”

De nieuwsbriefstrategie bij Nederlandse uitgevers? “Ik zie dat de keuze voor een nieuwsbrief wordt gemaakt op basis van het CMS dat er is en direct welk businessmodel er mogelijk is. Er wordt minder gekeken naar de mogelijkheden die je journalistiek hebt.”

Zijn toekomstplannen? “Ik geloof zeker in een betaald platform als one man publisher. Waar ik de niche die ik nu bedien nog meer kan bedienen. In elk geval met een nieuwsbrief en een podcast. Ondanks het taalgebied, denk ik dat die markt voor mij wel groot genoeg is om rendabel te zijn. Uit eigen onderzoek weet ik dat de betalingsbereidheid er is.”

Elger gebruikt de volgende tools om zijn nieuwsbrief te maken

Elger’s favoriete titels

Andere genoemde titels in de podcast

Abonneer je op de OPEN nieuwsbrief!

Elke donderdag ontvang je de beste links en tips over nieuwsbrieven, blogs en het open web. Voor online auteurs en uitgevers. 212 Tevreden abonnees gingen je voor.

Ondertussen lees je de laatste edities in het archief

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments

Reposts

  • Casey

Mentions

  • Elger van der Wel