door

Facebook en Instagram luisteren niet mee met je telefoon. Toch?

Afgelopen dagen luisterde ik de Podcast over Media met als gast Mark Tuitert. Na zijn schaatscarriere is hij een onderneming gestart genaamd First Energy Gum. Iets met caffeine-kauwgum waardoor je beter gaat sporten. Dat maakt niet eens zo veel uit. Want kijk. Als ik de podcast luister in de onafhankelijke app Overcast. En ik praat er nog even over na in de veilige chat app Telegram

Hoe kan het dan dat ik toch een advertentie voor de kauwgum op Instagram krijg? Ik geloof niet dat Facebook meeluistert. Het kan niet. Echt niet. Maar hoe werkt dit algoritme dan? Veel van de mensen die ik volg, luisteren ook de podcast? Of een combinatie van locatie en iets anders? Hoe kan dit toch?

Hetzelfde had ik laatst met een andere situatie. Ik sta met een vriendin te praten over specifieke houders voor een telefoon. Een hip koord waar je je telefoon aan kunt hangen. En prompt een dag later krijg ik een advertentie voor mijn kiezen.

Echt, ik weiger te geloven dat Instagram of Facebook meeluistert met je telefoon. Maar hun uitgekiende algoritmes neigen naar het magische op deze manier. En dan is de makkelijkste oplossing voor ons simpele reptielenbrein: De telefoon luistert mee.

En toch kan dat niet. Echt niet.

Ontvang de gratis OPEN nieuwsbrief

Abonneer je op mijn wekelijkse nieuwsbrief en ontvang interessante links en tips rondom het open en decentrale web.

Elke donderdagochtend ontvang je een nieuwsbrief (zoals deze of deze) met één artikel en drie tot vier links over het open web.

Al meer dan 100 abonnees gingen je voor. Gratis en spamvrij!👍⚡

Laat een reactie achter

Reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.