“Het is elke dag weer een feest,” zegt ze als ik vraag hoe het is om in het STRAAT museum te werken. Ik zit op de entresol om bij te komen van alle indrukken en, eerlijk gezegd, de overweldigende ervaring van mijn eerste bezoek aan het museum. Een medewerkster van de koffiehoek ruimt wat tafels af en ik vraag haar hoe het is om met het uitzicht te mogen werken. Ze glundert als ze er over vertelt. Ze wijst naar favoriete werk, een enorme mural van Cix Mugre uit Mexico. “Elke keer als ik er naar kijk zie ik weer iets nieuws. En de ogen lijken je te volgen.” Vanaf het entresol kijk ik recht op het doek van 9 bij 5 meter. De ogen priemen door je heen.
Ik ben opgegroeid met graffiti, ik heb veel street- en stickerart gezien in mijn leven. Maar deze middag in het STRAAT museum was zo intens voor me, omdat ik zo dicht en zo geconcentreerd bij alle kunstwerken mocht zijn. De collectie van het museum is een fantastisch overzicht van de verschillende kunstvormen die we op straat zien. Van wheatpaste tot sticker. Van spraycan tot installaties. Van politiek geladen tot cynisme, zoals Wasted Rita’s boodschap voor ons…
OBEY
Dit weekend was het laatste weekend van de Shepard Fairey tentoonstelling in het museum. Ik móest zijn werk van dichtbij zien. Het is fenomenaal. Fairey bewonder ik al jaren vanaf mijn beeldscherm en via de boeken met zijn werk. Maar om oog in oog met de originelen te staan…
Details van een aantal van zijn werken
Ik fotografeerde specifieke details van een aantal werken. De ogen in zijn collages zijn zo krachtig gemaakt…
Net als zijn kenmerkende symbolen en iconografie.
Vrijhaven
Het heeft iets onnatuurlijks. Om de vluchtige, ooit-illegale kunststroming in een permanente omgeving te zien. “Streetart hoort niet in een museum“, zullen puristen zeggen. Buiten het museum, op de NSDM-werf, is een vrijhaven voor graffiti-artists.
Voor ik het museum binnenga loop ik een rondje over het gebied en zie de enorme collab van Shepard Fairey en graffiti-legendes Shoe en Yalt. Andere artists zijn er naast bezig met een nieuwe piece. Na mijn bezoek loop ik terug om een foto te maken, en ik zie dat het onderste deel van Shoe en Yalt inmiddels al is overgespoten door de crew. Je kunt dan nog zo’n grote artiest zijn, je werk in een museum hebben, maar buiten is het een level-playing field. Je werk wordt simpelweg gecovered met iets nieuws.
Het werk in STRAAT
Als je een middag wilt onderdompelen in de kunst van nu, bezoek het STRAAT museum. Van 13 oktober tot 28 januari zie je de expositie Urban Artivism. De indrukwekkende installatie van de Spaanse artiest Dulk zet je te denken over ecologie en natuurbehoud.
Ja, dat is Donkey Kong in de hoek van de foto hierboven. Werk van de Amsterdamse Frankey!
Doeken van het stel Treze en Zurik. Twee favorieten van me. Om je een idee van formaat te geven, deze doeken zijn zeker 5 meter hoog.
Absoluut een hoogtepunt. Alice Pasquini. Ik vind haar werk al jaren fantastisch. Zo krachtig en zo sprankelend.
Helaas verschrikkelijk actueel nu. David en Goliath van Otto Schade
De fantastische paste-up van D7606. Het werk is een popart collage van paste-ups met onder meer D7606′ herkenbare Britse telefooncellen, waaronder en met pop- en punkicoon Debbie Harry erin. De collage bestaat uit meer dan 400 losse paste-ups van papier, van ongeveer tachtig kunstenaars afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Europa, Noord- en Zuid-Amerika. Bij zijn is meemaken…
Twee details uit de paste-up
ELLE die spraycan en A.I. combineert naar een prachtige multiculturele hommage aan Vermeer.
Een detail van Pso-Man‘s Fallin Apart.
Een installatie van Shoe met zijn eigen boeken. Naar eigen zeggen (ik parafraseer wat ik eens op zijn Instagram Stories zag), “Ik lees zelf geen boeken meer. Waarom zou ik er dan geen kunst van maken?”
Mobilize is een absoluut krachtig statement van de Inheems Amerikaanse kunstenaar Jaque Fragua over de toe-eigening van de Inheemse identiteit door de Amerikaanse kapitalistische cultuur.
Natuurlijk kun je je eigen stickers kwijt in het STRAAT museum…
Het werk van Alex Senna heeft sterke Fiep Westendorp vibes…
Het werk van Anthony Garcia Sr. is absoluut de moeite waard om in levende lijve te bekijken. Sacred Fire refereert aan het Serape-deken uit het zuidwesten van de Verenigde Staten, dat zonlicht, vuur en licht vertegenwoordigt. De foto doet geen recht aan de ervaring om het live te zien.
Neem een middag vrij en dompel je onder op de NSDM werf bij het STRAAT museum. Je krijgt er geen spijt van.
PS: Hun nieuwspagina heeft geen RSS-feed. Die heb ik dan maar zelf gemaakt…
Sia Vogel says
@frank Ik ga morgen uitgebreid kijken Frank. Bedankt!
alec timmerman ☕️ says
@frank @siavogel Geweldig museum
Pauline Vos says
@frank @siavogel deze ga ik doorsturen aan de oprichter! Mooi.
jeroensangers says
@frank Ziet er leuk uit! Meteen even op mijn lijst van leuke activiteiten voor het volgende bezoek aan Nederland gezet.