Zijn algoritmische nieuwsaanbevelers — en de filterbubbels die ze creeëren — een bedreiging voor de democratische rol van de media? Of bieden ze een gouden kans om democratische waarden en doelen te stimuleren? En zo ja, hoe zouden ze ontworpen moeten worden om hun doel te bereiken? Dit zijn de centrale vragen die een interdisciplinair team van UvA-onderzoekers beantwoordt. Het team kijkt naar de manier waarop digitale technologie de rol van de media verandert en hoe die technologie invloed heeft op gebruikers, de maatschappij en uiteindelijk de wet.
Een interessant onderzoek wat de UvA opzet over de macht van nieuwsfilters. Is het de aloude discussie over redactie versus advertenties of gaat het deze keer nog dieper?
Uit het onderzoek van het team blijkt dat de algoritmen voor nieuwsaanbevelingen veelal zijn geoptimaliseerd voor vrij simplistische kortetermijnstatistieken, zoals kliks, bestede tijd en eerder gebruikersgedrag. Maar, zo zeggen de onderzoekers, als we meer nadenken over de manier waarop aanbevelers kunnen helpen om mensen beter te informeren, hen meer gevarieerde keuzes te geven en tegelijkertijd hun privacy en autonomie te respecteren, kunnen het wellicht enorm nuttige hulpmiddelen zijn voor nieuwsmedia. Het onderzoek toont aan dat er, ondanks enkele goede initiatieven, helaas nog te vaak een kloof bestaat tussen de afdeling waar de technologie ontwikkeld wordt en de redacteuren en journalisten die meestal de keuze maken welk nieuws ze aan de lezer willen laten zien.