Over twee weken start de eerste IndieWebCamp Nederland (IWC) in Utrecht. Op zaterdag 18 en zondag 19 mei zullen developers, designers en denkers rondom het open web bij elkaar komen om twee dagen te lang te discussieren en te werken aan de voortgang van het decentrale en open internet. Wat vind daar nu precies plaats en is het iets voor jou om er bij te zijn? Er zijn nog gratis kaarten beschikbaar. IWC Utrecht vindt plaats op het kantoor van Shoppagina aan de Kanaalweg in Utrecht. Vanwege de internationale deelnemers is IWC Engelstalig.

BarCamp principe op zaterdag

Locatie IndieWebCamp Utrecht bij Shoppagina.

IWC’s zijn ontstaan om invulling te geven aan het doel van het indieweb: Onze online identiteit wordt steeds belangrijker en meer relevant in het dagelijkse leven. Het is geen goed idee om deze identiteit volledig in handen te leggen van gecentraliseerde winst-gedreven organisaties, met weinig controle-mogelijkheden, beperkte eigen inbreng en ondoorzichtige veiligheidsmaatregelen. Het Indieweb streeft naar een alternatief voor dit corporate web. Denk hierbij aan nieuwe open standaarden en apps voor online communicatie, netwerkvorming, opslag en distributie.

Tijdens een IWC werken we gezamenlijk aan dit doel. Dit kan een technische invalshoek hebben waar de nadruk ligt op het verder uitwerken van de standaarden, het kan een lerende invalshoek hebben, waarbij meer wordt ingegaan op het waarom en het hoe. Of het is een discussie, waarin we ideeën uitwisselen hoe deze standaarden en vrijheden kunnen verspreiden online, welke relevante ontwikkelingen er zijn en hoe problemen zijn te voorkomen met het gebruik van deze standaarden.

IWC kent geen vooraf ingevlogen sprekers, er is geen ingevuld blokkenschema en je zult er geen bekende naam uit het sprekerscircuit aantreffen als keynote spreker. IWC’s worden georganiseerd volgens het BarCamp principe. Er is geen passief publiek wat alleen zit en luistert. Iedereen die aanwezig is, kan zowel luisteraar als spreker zijn. Als je een idee hebt rondom het IndieWeb, of je wilt juist wat meer leren wát het nu eigenlijk is, dan is dit je kans. Je reserveert je eigen tijdslot op het programma die ochtend en anderen kunnen besluiten om aan te sluiten bij je sessie. Het is geen probleem als je al iets hebt voorbereid en er zijn mogelijkheden om iets te presenteren voor je groep. De aanwezigen op IWC bepalen wat wanneer in welke volgorde op de planning komt.

Dag 1 start altijd met een Introduction Round, in een korte rondgang introduceert iedereen zichzelf kort, zowel de online als offline persoonlijkheid (denk website, software etc). Op dag één wordt traditiegetrouw de groepsfoto gemaakt van alle aanwezigen.

Hacking op zondag

Sunday hacking at IndieWebCamp Nurnberg 2018

Waar we op zaterdag vooral met elkaar praten, demo’s geven en presenteren, op zondag is het doel om samen te werken aan het indieweb. Een van de pijlers van het indieweb is “heb controle over je eigen online identiteit”, waarbij vaak wordt gesproken over het bezit van een eigen site. Dit is het startpunt voor veel indieweb activiteiten. Tijdens deze dag kun je bijvoorbeeld je eigen WordPress installatie meer Indieweb-proof maken, of je eigen Instagram archief opzetten. Misschien wil je juist wat meer automatiseren rondom je site. Er zijn allerlei mogelijkheden en het leuke is dat op deze zondag veel expertise bij elkaar zit. Je kunt zeker rekenen op hulp gedurende deze dag.

De zondag eindigen we met een demoronde, waarbij iedereen laat zien hoever hij is gekomen met zijn werkzaamheden. Het maakt niet uit wát je hebt gedaan, elke activiteit om het internet meer open en decentraal te maken is goed. De demo’s worden doorgaans via een livestream online uitgezonden.

Pre-IWC Dinner en games!

We organiseren nog een klein diner op de vrijdagavond voor iedereen die wil aanschuiven. Deze zal vermoedelijk plaatsvinden in de buurt van de locatie van IWC, Shoppagina.nl. Na het diner kunnen we nog even wat retrogames spelen bij Awesome Space, wat eveneens vlakbij de IWC locatie is.

Find the others

Het thema voor IWC Utrecht is “Find the others” (met dank aan Team Human)
We zien langzaam maar zeker meer initiatieven ontstaan waar controle over je eigen data, een alternatief internet, afstand van de sociale silo’s, een relevant thema zijn. Met IWC Utrecht willen we de bruggen bouwen en handen uitsteken naar elkaar om te zien waar we elkaar kunnen vinden. Waat de gemeenschappelijke grond is, zowel op technisch vlak, als op gebied van UX, design, communicatie. Het Indieweb is een menselijk alternatief voor het “corporate web”, maar we schuwen de handreiking naar de bedrijven niet. Laten we gezamenlijk zoeken naar de goede alternatieven, zonder te vervallen in Calimero-gedrag en vingers wijzen.

IndieWebCamp Berlijn

Vandaag begint IndieWebCamp Berlijn. Hier kun je al een idee krijgen wat we in Utrecht willen doen en waar je op kunt rekenen als je je gratis inschrijft als deelnemer. Gedurende het weekend zal er eveneens een livestream zijn vanuit Berlijn.

Doe je mee?

We hebben zin in het IndieWebCamp in Utrecht! Voor Ton en mij is het de eerste keer dat we samen iets organiseren en de eerste keer dat we een IWC organiseren. Lang niet alles zal perfect zijn geregeld en we vragen wat medewerking van alle aanwezigen. Maar het gaat leuk worden en enorm interessant als je meer wilt weten over een open en vrijer web. Kom naar IWC, Find The Others!

Abonneer je op de OPEN nieuwsbrief

Elke donderdag de beste links en tips over nieuwsbrieven, blogs en het open web. Voor online auteurs en uitgevers.
Lees ondertussen de laatste editie of bekijk het archief

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Reposts

  • boerdeboer -
  • erwin blom
  • Remkus de Vries
  • Ewout Wolff

Mentions

  • Ewout Wolff
  • Ton Zijlstra
  • Ton Zijlstra