Afgelopen week vond het XOXO festival plaats in Portland, “celebrating independently produced art and technology”. Het is één van de festivals die ik ooit nog eens wil bezoeken. Natuurlijk vond er een Indieweb meetup plaats. Dat blijft toch één van de beste gevolgen van de digitalisering, de wens om elkaar te blijven ontmoeten in het echt, de middelen die er zijn om dat mogelijk te maken en de breedte en diepte van je community die je ontdekt via het internet.
Over communities gesproken, eind deze maand verschijnt het boek We Love Communities van Maartje Blijleven. Ik ben door Maartje geïnterviewd voor het boek, je kunt al een voorproefje lezen op haar blog.
Check in elk geval dit artikel! 👇
Empathie is een groot goed in onze maatschappij. Helaas lijkt deze eigenschap te verdwijnen op het moment dat een tegengestelde, polariserende, politieke mening verschijnt op een sociaal netwerk en je móet reageren. De netwerken varen er wel bij. Tegenstellingen en polarisatie zorgen voor meer kliks en kijkers, dus meer winst. Technologie kan ook empatisch zijn gelukkig. Hier komen de communities weer om de hoek kijken. Door technologie vinden we elkaar en kan een niche sociaal netwerk gebouwd op positief contact en communicatie een plaats vinden in het online landschap. Scientific American zet voorbeelden op een rij en laat zien wat mogelijk is. Wat zijn de Europese of Nederlandse voorbeelden?
The Technology of Kindness – Scientific American — www.scientificamerican.com
The idea is that our capacity for empathy runs just as deep as our vanity, outrage or fear, and technology should highlight healthier forces.
Meer IndieWeb goodies
✋ Na de Copenhagen Letter is er nu de Techpledge. Voor programmeurs, makers en online designers. Neem verantwoordelijkheid voor je werk.
🧨 Vriend van de show Lode Broekman wijst me op deze prachtige geschiedschrijving van het links-radicale online netwerk Indymedia (let op de spelling), een van de vroegste globale online communities.
🛩️ Waarom zou je nog een blog op Medium bijhouden als je het allemaal net zo makkelijk zelf kan doen? Elementary.io is de volgende in de rij die besluit van Medium te vertrekken.
👓 Op mijn blog Digging the Digital vind je nog meer links en tips over het indieweb.
Tot volgende week, tell a friend!
Blog on!