En toen was het ineens dinsdag! Afgelopen dagen liepen anders dan gepland, dus de nieuwsbrief is ook een dagje later. Maar daarom niet minder de moeite om te lezen en vooral door te klikken. Onder andere hoe 144 nieuwsbrieven voor het succes van Substack zorgen, je persoonlijke taxonomie en een nieuwsbrief vol hilarische woede.
Ik ben benieuwd, wat zijn de links waar je vooral op doorklikt? Wetende dat je nog een verdiepend artikel krijgt, of liever een korte tip, of een app? Laat het me weten!
Blog on!
De meest geklikte link in de vorige editie van deze nieuwsbrief was de nieuwsbrief The Slice.
Hoe 144 nieuwsbrieven voor genoeg omzet zorgen
In 2008 schreef Wired-oprichter Kevin Kelly zijn befaamde essay “A 1000 True Fans“. In de begindagen van het sociale web en de creator economie was zijn principe redelijk eenvoudig: Zorg dat je 1000 betalende fans krijgt voor je werk en je kunt er van leven. Na 13 jaar kun je je afvragen of dat nog steeds opgaat, maar zijn principe blijft interessant.
Vorige week publiceerde Substack een jubelverhaal: er zijn meer dan 1 miljoen betalende abonnees binnen hun nieuwsbrief-ecosysteem. Een mooi en inspirerend verhaal volgt hoe je als schrijver de mogelijkheid hebt om te leven van je werk. Doe goed je best, zorg voor het goede platform met netwerkeffecten (Duh…Substack dus) en de fans volgen vanzelf. Door de directe verbinding met je lezer kun je succesvol worden.
Toch?
Toch?
Writers need to be able to build readerships in a system where great work can spread while they retain control and dignity.
One Million Strong
Scott Frey volgt op de voet wat Substack doet. Hij is eens in de cijfers gedoken en komt met een meer ontnuchterende boodschap. Na wat heftig rekenwerk en een paar aannames over de grootte van het publiek, komt Frey tot de conclusie dat de top 144 nieuwsbrieven op Substack minimaal 1000 betalende lezers (true fans) hebben. Van die 144 was het gros al bekend voor ze aan de nieuwsbrief begonnen. Wat een voordeel is als je betalende lezers zoekt. Naast de 144 grote titels zijn er nog zo’n 430 die mogelijk in de buurt komen van 1000 true fans en kunnen er van leven. De rest van de duizenden nieuwsbrieven? Niet echt.
Het is fantastisch wat Substack in de afgelopen vier jaar heeft gepresteerd. Ze hebben het spel in de inbox compleet veranderd. Ze hebben er voor gezorgd dat uitgevers hun abonnement-strategie hebben herzien. Door nieuwsbrieven krijgen gemarginaliseerde schrijvers een kans op een nieuw publiek.
Het is opvallend dat er een jaar geleden nog een flinke ophef was over het verdienmodel van Substack, dat lijkt inmiddels gekalmeerd en uitgevers beginnen hun eigen manieren te vinden om abonnees te vinden en te houden.
We zijn er nog niet. Eigenlijk begint het nu pas. Net als de begindagen van het web, leek alles een goudmijn en iedereen was een cowboy op zoek naar de juiste goudader. Slechts een handvol hebben de juiste goudader gevonden en hebben daar immens van geprofiteerd.
Nieuwsbrieven blijven gewoon bestaan. Zelfs als we in een Metaverse rondzweven met onze NFT’s in een virtuele knapzak. De directe relatie met lezers is fantastisch. Maar er zal weer een concentratie van media ontstaan. De losse betaalrelaties met individuele nieuwsbriefschrijvers is niet houdbaar. Zoals we nu al moe worden van alle abonnementen op streaming services, zo kun je maar een beperkt aantal betaalde inbox-abonnementen hebben.
Technologie-criticus Douglas Rushkoff legt in zijn column uit hoe decentralisatie en centralisatie van media elkaar blijven opvolgen. Hij gebruikt NFT’s als aanjager, je kunt hier net zo makkelijk nieuwsbrieven voor in de plaats zetten. Zoals de Every nieuwsbrief al liet zien, is het prima mogelijk om je te abonneren op een groep nieuwsbrieven. Van een diverse groep schrijvers, maar die wel in jouw straatje passen. Je zou bijna kunnen zeggen dat ze al hun verhalen bundelen en bij jou op de deurmat brengen. Voor één bedrag per maand. Waar kennen we dat model toch van?
#Mand
Aanhalingstekens zijn “overbodig”, aldus Kitty Kilian 🔹 Terugblik op de derde Nederlandse Obsidian Meetup 🔹 Toptip! Schaalbare gecureerde nieuwsbrieven met Inoreader en Zotero. 🔹”My personal website is my most prized possession” 🔹Je persoonlijke taxonomie in je notities, volgens Joost Plattel (dus goed)🔹
Nieuwsbrief van de week
“Ben Affleck.” “On Monday, a baby looked at me and then cried.” “The biscotti cookie car is full of rice. The other biscotti cookie jar is full of flour. There is no biscotti in this house.” “Ben Affleck”
De nieuwsbrief “A list of people I am very mad at” is hilarisch om (soort van) elke week in je inbox te krijgen.