Goedemorgen! April is weer voorbij gevlogen, net als vorig jaar. Bijzonder. Terwijl ons kabinet ruziet over notulen die openbaar zijn en Basecamp 33% van zijn personeel verliest over gesprekken die beter niet openbaar konden zijn, ga ik genieten van de lentezon en een nieuwe achtertuin aanleggen. Want zo’n eigen plek is altijd fijner dan drukke parken. Net als op het internet een eigen homepage jouw fijne stukje van het web is. Daar gaan het deze week over: Leuk internet!
Yahoo zet weer een deel van het web op zwart
“Het internet vergeet niets” is een veelgehoorde uitspraak, zeker als het om gelekte foto’s gaat of idiote uitspraken. Het web is de eeuwige kopieermachine. Tenzij een grote partij op het web zelf besluit om delen van de geschiedenis simpelweg te verwijderen. Op 4 mei stopt Yahoo Answers. Ik geef toe, het is een site die ik niet dagelijks bezoek. Ik denk dat ik er al zo’n 10 jaar niet meer ben geweest. De vraag-antwoord site is een zooitje maar het is wel zonde dat het verdwijnt van het web. Alles wordt zo goed mogelijk gearchiveerd door vrijwilligers. Maar zelfs dat is lastig blijkt uit een reportage van The Atlantic. Want archiveren gebeurt veelal automatisch. Als honderden pagina’s op Yahoo Answers plots worden opgevraagd kan dat als een aanval worden geïnterpreteerd en gaat de deur op slot voor de archief-servers.
Het is niet de eerste keer dat Yahoo delen van de internetgeschiedenis op zwart zet. In 2009 ging de befaamde Geocities op zwart. 38 Miljoen pagina’s waren plots verdwenen. Pagina’s die door mensen als jij en ik zijn gemaakt. Persoonlijke homepages, vreemde niches en fanpages. Het waren een van de eerste persoonlijke webpagina’s die online kwamen. Niet gemaakt door (toen) professionele webdesigners, maar door gewone mensen die wel eens van dat internet hadden gehoord. Jason Scott vertelt hier meer over in zijn mooie artikel Unpublished Article uit 2009. Als je wilt weten waarom webhistorie en webarchivering zo belangrijk is, dan kan ik je zijn site aanraden.
Wat gebeurde er nog meer?
🤠 Zonder een onafhankelijk web zijn we overgeleverd aan een commercieel online Wilde Westen. Dat betoogt Suzanne Scacca in haar artikel What Is The Independent Web And Does It Matter In 2021?. Ze betoogt hoe grote gesloten platformen een rol hebben in ons online gedrag, gebruik van persoonlijke data en toegang tot andere sites. Een mooi overzicht.
😊 Elke abonnee van deze nieuwsbrief heeft in enige vorm een welkomstmail van me ontvangen. Ik geef toe, ik update die zelden. Bij Revue geven ze een paar mooie voorbeelden van welkomstberichten. Ben je zelf actief met je nieuwsbrief, bekijk de lijst voor inspiratie!
👍 Ik weet dat ik soms als een Grumpy Old Man (sorry Erwblo!) kan mopperen over social media en hoe het de haarvaten van onze samenleving vernietigt en kapitaliseert (zie je!). Maar eerlijk is eerlijk, ik zou echt niet meer zonder Twitter kunnen. Ondanks de algoritmes, het gemis van een edit-knop, de idiote regels van het bedrijf, ik heb er zoveel vrienden door gekregen en gehouden. Het mooie van Twitter is dat je nog steeds behoorlijk zelf aan de knoppen kunt zitten. Annamaria ofwel @Puur weet dat altijd goed onder woorden te brengen in haar tweets en in haar gedrag. Haar hashtag #Toftwitter is er een om te volgen. Rosita zet een aantal Puur-tips ter inspiratie op haar blog. Lees!
🗞 Ken je Flipboard nog? Wij maakten ooit Lifehacking Magazines met de dienst, zo blijkt uit mijn eigen archief. Net als Yahoo was deze Pinterest-voorloper niet meer op mijn radar. Onterecht zo blijkt bij Digiday, want hun nieuwsbrieven zijn enorm succesvol. Zo succesvol dat ze met gemak sponsors kunnen vinden die de nieuwsbrieven een 4x hogere omzet geven dan de banner-advertenties die ze eerst hadden. Een interessante ontwikkeling.
Nieuwsbrief van de week
Ik ben deze week betaald lid geworden van Garbage Day, zodat ik ook toegang krijg tot de Sidechannel chatkanalen van deze en andere nieuwsbrieven. Maar vooral omdat het een nieuwsbrief is die precies in mijn straatje valt. Ryan legt het zelf het beste uit:
“Garbage Day is for folks that remember growing up in the west wild of AIM and Kazaa and message boards and know that, even though it’s probably politically destabilized most of the planet, the internet can still good and fun.”
Garbage Day dus!
puur says
Nou wat #TofTwitter ❤️❤️❤️❤️❤️❤️