Happy Monday! Ik heb genoeg te vertellen deze week over de connectie tussen nieuwsbrieven en genetwerkte notities. Ik hou het dus kort, ik ben benieuwd wat jullie vinden van de ontwikkelingen. Laat je reactie achter onder de blogpost bij deze nieuwsbrief of mail me!
Blog on!
🧲 Leestip: De hyperlinked nieuwsbrief.
2020 kent voor mij twee renaissances binnen online publishing, die van de nieuwsbrief en van online notitie apps. Nieuwsbrieven hebben een hernieuwde belangstelling gekregen. Particulieren en bedrijven ontdekken dat het directe contact met de lezer via de mailbox een stuk eenvoudiger en interessanter is dan de door algoritmes gedicteerde zwarte gaten van de sociale netwerken.
Notitie-apps zijn evenals email niets nieuws onder de zon. De afgelopen jaren dicteerden Evernote en OneNote die markt, maar sinds begin dit jaar zijn er drie musketiers die de boel opschudden. Notion, Obsidian en Roam Research bepalen grotendeels welke kant de ontwikkelingen op bewegen. Vooral Roam Research pakt bestaande schrijf, organisatie en opslagconventies uit het verleden en brengt ze op een slimme manier naar dit decennium. Ideeën als backlinks, een grafische weergave van je notitie-netwerk, ze zijn al eerder gedaan. Roam pakt het allemaal samen en maakt er een fraaie app van. Met Roam maak je je persoonlijke wikipedia vol verbonden informatie. Een persoonlijke kennis management systeem.
We zien dit niet alleen bij Roam, Obsidian en Notion. De opkomst van het concept van de Digital Gardens en apps als TiddlyWiki zijn voor mij signalen dat hier iets nieuws staat te gebeuren.
Sinds vandaag komen de werelden van nieuwsbrief en netwerk-notities plots op een interessante manier samen. Ton verwijst me naar deze nieuwsbrief van Luca Dellanna. De RoamLetter noemt hij zelf de toekomst van nieuwsbrieven. Het is een reguliere nieuwsbrief, maar Dellanna verstuurt een Roam-bestand mee met de nieuwsbrief. Hiermee laadt je de nieuwsbrief in je eigen installatie van Roam Research. De edities van de nieuwsbrief zijn op zo’n manier geschreven dat ze zijn gelinkt met de informatie die jij zelf schrijft over de onderwerpen. Een artikel in de nieuwsbrief over Amazon is door de backlink-techniek van Roam direct gelinkt aan notities die je zelf hebt gemaakt over Amazon. Als in een toekomstige editie weer over Amazon wordt geschreven, zal deze eveneens direct zijn gelinkt aan de voorgaande notities.
Vorige week schreef ik over je inbox als zoekmachine. Met de nieuwsbrieven in je mailbox bouw je een index op van relevante artikelen rondom jouw interesses en toekomstige zoektermen. Maar dat staat nog in je mailprogramma. Door het te koppelen aan je persoonlijke kennis management systeem, bouw je een nog sterker netwerk van informatie op, toegespitst op jouw interesses.
Ik zie hier wel een paar bewegingen samenkomen. Sinds ik mijn nieuwsbrief met Newsletter Glue schrijf, kan ik vrij eenvoudig een nieuwe editie publiceren op mijn eigen domein. Dit zou ik met de publicatiemogelijkheden van Roam en Obsidian net zo goed kunnen doen. Het plugin systeem van de apps maken het mogelijk dat zo’n verzend-systeem is te koppelen, zodat je nieuwsbrieven verstuurt vanuit Roam of Obsidian.
Je bouwt een diepere band op met je lezer, als die jouw nieuwsbrief in een eigen systeem knoopt. Als de lezer jou als auteur kan helpen met meer informatie rondom een artikel of onderwerp vanuit het eigen systeem, op een laagdrempelige manier. Nieuwsbrieven missen nog de genetwerkte conversaties op de onderwerpen, die we wel kennen van sociale netwerken en fora. Ik verwacht dat alle systemen de komende tijd goed doorontwikkelen, waarbij een optionele conversatielaag over de informatie kan komen. Notion heeft dit al standaard ingebouwd maar mist nog de decentrale vrijheid om over netwerken heen conversaties te hebben. Iets wat email altijd heeft gehad.
Dit zijn mijn eerste gedachten over het nieuwsbrief format van Luca Dellanna. Ik vind het reuze interessant hoe deze twee werelden elkaar ontmoeten en beïnvloeden. Ik hoop dat zijn idee navolging krijgt de komende tijd. De nieuwsbrief van Dellanna is niet goedkoop, 20 euro per maand of 200 euro per jaar. De non-Roam versie is iets goedkoper en je kunt een voorbeeld op de site vinden.
Luca Dellanna – RoamLetter, the future of newsletters
Wat gebeurde er nog meer?
📰 Na vele omzwervingen via social en video beginnen nieuwsredacties steeds meer in te zien dat email nieuwsbrieven een prima manier zijn om met lezers in contact te komen en te blijven. Zonder algoritmes en met toestemming in de prive mailbox. Marc Jacob geeft nog eens zes extra redenen.
💬 Yaro van de Newsletter Crew podcast (aanrader!) deelt een uitgebreide handleiding hoe je je nieuwsbrief een naam geeft.
📣 25 scherpe one-liners over de nieuwsbrief-industrie.
Your newsletter signup page isn’t about your newsletter — it’s about the value your newsletter can provide to a subscriber.
Nieuwsbrief van de week
Maker Mind is de wekelijkse nieuwsbrief van Anne-Laure Le Cunff over productiviteit en creativiteit. Anne-Laure baseert haar artikelen en inzichten op neurowetenschap en gaat net wat dieper dan de gemiddelde lifehacks.