De kunst van verhalen vertellen is dat je je toehoorders meeneemt op een avontuur zonder dat ze het door hebben. Ogenschijnlijk willekeurige gebeurtenissen rijg je langzaam aan elkaar tot een complete odyssee. Dave Grohl is niet alleen een goede artiest, maar minstens een zo goede verhalenverteller. Zijn boek The Storyteller is een aaneenschakeling van gebeurtenissen uit Dave’s leven, vertelt door hem zelf. Ik heb de Nederlandse vertaling gelezen, daar lees je zelfs zijn stem door. Ik begrijp uit andere recensies dat Dave de audioversie zelf heeft ingesproken. Als je de kans hebt, luister die dan. Ik garandeer je dat je Grohl nog meer in je achting stijgt. Als vader, vriend, zoon en verhalenverteller.
Zijn boek The Storyteller is wars van roddel, achterklap, backstage-schandalen. Het zijn verhalen die Grohl je in de kroeg zou vertellen. Terwijl je samen aan de toog hangt, je bestelt nog een rondje pils en Dave hangt de ene anekdote aan de volgende. Hoe hij Lemmy ontmoette (als je niet weet wie Lemmy is stop nu met mij volgen), ineens voor Iggy Pop drumde, hoe hij bevriend raakt met Paul McCartney maar ook hoe hij overleefde in een oud huis vol modderworstelaars. Of zijn portemonnee jaren later terugkreeg, waardoor hij de stripclub van Pantera niet in mocht.
Tussendoor lees je over Dave de vader en de zoon. Hoe belangrijk familieleven voor hem is. Hoe belangrijk zijn vrienden zijn. Hoe hij 16 tijdzones in 32 uur doorkruist om in Australië op te treden én bij het jaarlijkse schoolfeest van zijn dochters te kunnen zijn.
Je leert niets nieuws over Kurt Cobain of over de toestanden die ze met Foo Fighters meemaakten in de beginjaren. Wel lees je hoe hij tegen de gekte van grunge in de jaren ’90 keek. Hoe ze als Nirvana werden geleefd en wat het met je doet als je dat wegvalt omdat de leadzanger wegvalt. Je leert Dave Grohl nog meer waarderen als artiest en als mens.
En je wilt naar een rockconcert. Direct. Want daar begint alles.