De beste nieuwsbrieven in één app

Deze dagen is een blog niet meer voldoende. In 2019 zijn zowel podcasts als nieuwsbrieven enorm populair geworden. Nu zijn nieuwsbrieven altijd al een goede aanvulling geweest op een blog of website, maar het landschap is enorm gegroeid de laatste jaren. Zowel nieuwe titels als de instrumenten die nieuwsbrieven mogelijk maken. Het is een bedrijfstak geworden binnen de uitgeef-industrie, waar het al gebeurt dat er speciale nieuwsbrief-redacties ontstaan.

Ik luister geregeld de Podcast over Media van Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth. Zij hebben naast de podcast een chat-kanaal op Telegram, waar luisteraars de uitzending nabespreken maar waar vooral allerhande gerelateerde onderwerpen worden besproken. Zo worden geregeld lijstjes gedeeld met favoriete nieuwsbrieven en kwam afgelopen week iemand met de opmerking: “Zou het niet handig zijn om een site te hebben waar de beste nieuwsbrieven op een rij staan?”

Die opmerking was bij mij niet aan dovemansoren gericht. Ik ben een fan van nieuwsbrieven en lees er minstens zoveel als ik RSS feeds volg. Ik begon te denken hoe ik dit zou kunnen aanpakken en al snel kwam ik tot de conclusie dat ik er geen site van wilde maken. In de Handpicked nieuwsbrief van Erwin Blom komen geregeld zogenaamde No Code tools voorbij, allerhande apps en services waarmee je zonder veel technische kennis je eigen product of dienst kunt maken. Dat leek me wel wat voor dit idee.

In een paar avonden en een zaterdagmiddag heb ik nu een eerste versie gemaakt van de De Beste Nieuwsbrieven app. En ik ben benieuwd wat je er van vindt. Het is geen app die je in appstore vindt, maar een zogenaamde webbased app. Een website die je op je beginscherm van je telefoon zet en die als app kan functioneren.De app is gemaakt in Glide en wordt gevoed door een Google Sheet. Niet heel indieweb, maar ja.

De lijst met nieuwsbrieven is nu gebaseerd op mijn mening. Wat vind ik interessante nieuwsbrieven? Jullie als RSS Club lezers zijn een van de eersten die het zien, naast wat mensen die ik één op één heb benaderd om hun mening te vragen. Ik ben heel benieuwd wat je vindt van deze app en bij wie zou ik dit kunnen/moeten promoten als ik het live wil zetten? Alle feedback is welkom, inhoud, UX. Het design kan ik met Glide beperkt aanpassen dus dat is wel een beperking. Maar het gaat volgens mij vooral om de lijst en om de verschillende categorieën die dwarsverbanden laten zien. Hoe vind je dat? Is het een logische indeling van de detailpagina, is de tekst logisch? Zou dit iets zijn waar je vaker naar terugkeert als er periodiek nieuwe titels bij komen?

Ik hoor graag jullie mening!

Download de app Beste Nieuwsbrieven

Abonneer je op de OPEN nieuwsbrief!

Elke donderdag ontvang je de beste links en tips over nieuwsbrieven, blogs en het open web. Voor online auteurs en uitgevers. 211 Tevreden abonnees gingen je voor.

Ondertussen lees je de laatste edities in het archief

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments

  1. Als je nieuwsbrieven uit de mail inbox haalt, en onderbrengt in een applicatie specifiek voor het lezen van die nieuwsbrieven, dan doet me dat aan iets denken: Aan blogs en een RSS reader.
    Waarbij jij (of in ieder geval niet ik zelf) dan mijn feeds cureert.
    Is dat niet een beetje het wiel opnieuw uitvinden? Een nieuwsbrief beginnen om niet-RSS lezers ook je bloginhoud te tonen, en dan voor een rits van die nieuwsbrieven samen weer een app bouwen, die dan eigenlijk precies de RSS reader vervangt?
    Replied to De beste nieuwsbrieven in één app

    Deze dagen is een blog niet meer voldoende. In 2019 zijn zowel podcasts als nieuwsbrieven enorm populair geworden. Nu zijn nieuwsbrieven altijd al een goede aanvulling geweest op een blog of website, maar het landschap is enorm gegroeid de laatste jaren. Zowel nieuwe titels als de instrumenten die n…