by

De GRIP Jaarplandag

Morgen ga ik iets doen wat ik al jaren niet meer heb gedaan. Een plan maken voor het komende jaar. Eigenlijk heb ik nog nooit echt een jaarplan gemaakt, hooguit wat vage ideeën op een rij gezet in de trant van “het zou leuk zijn als…” maar echt een plan maken, nee.

Tot ik dit jaar GRIP las van Rick Pastoor. Net als David Allen’s Getting Things Done 15 jaar geleden, heeft dit boek me behoorlijk aan het denken gezet. Niet omdat het allemaal nieuw is, verre van zelfs. Sinds ik GTD heb gelezen ben ik meer bezig geweest met deze productiviteitsmodellen. Sommigen met meer succes dan anderen, het is niet dat ik een wandelende productiviteitsgoeroe ben. Verre van zelfs.

Rick weet in zijn boek allerlei bestaande ideeën en modellen aan elkaar te knopen. Een vleugje GTD, wat Eisenhower Matrix, een paar inzichten rondom digitaal minimalisme. Hij rijgt het mooi aan elkaar en geeft voor mij een aardig framework om mee te werken. Een fijne review en meer achtergrond over het hoe en waarom vind je op de site van Jelmer de Boer.

Eén van de onderdelen van zijn framework is het jaarplan. Een terugblik wat er zoal afgelopen jaar is gebeurd op verschillende vlakken, waar je energie van krijgt en wat energie kost. Daarna kijk je vooruit in het jaar. Wat wil je wel, wat niet, waar wil je over 3 maanden staan? Je kunt het vergelijken met David Allen’s Area’s of Focus op 20.000 voet. Welke rollen en verantwoordelijkheden heb je en hoe wil je daar over een jaar in staan? Wat kun je vervolgens doen om daar te komen? In plaats van een gedetailleerd stappenplan begin je met een plan per kwartaal. Waar wil je over 3 maanden staan en hoe ziet een succes er dan uit? In mijn rol als vader zijn dat hele andere beelden dan mijn professionele leven. Of als vriend, partner, “mens”.

Aangezien Pastoor elk jaar zo’n plan maakt, leek het hem wel leuk om dat samen te doen. Samen als in, met 100 anderen in het centrum van Utrecht. Er is een gratis template (Google Docs) wat je zelf kunt gebruiken om je eigen jaarplan te maken. Het is eerlijk gezegd allemaal niet zo heel ingewikkeld. Ik gebruik Evernote om de stappen in op te slaan, je kunt het in Google Docs doen, Apple Notities, Notion, welke app maar je voorkeur heeft. Ik vind het prettig om zo’n plan even los van de dagelijkse grind te doen, of dat nu werk, gezin of mijn eigen vrije tijd is. Een dagje met gelijkgestemden over je volgende 12 maanden denken en er iets mee doen, dat lijkt me wel wat.

Laat een reactie achter

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment

  1. Wat een grappig idee Frank, zo’n gezamenlijke dag. Ik las GRIP afgelopen zomer. Al was het een nuttige reminder, vond ik het boekje ook op punten kansen laten liggen / mager.
    Replied to De GRIP Jaarplandag

    Morgen ga ik iets doen wat ik al jaren niet meer heb gedaan. Een plan maken voor het komende jaar. Eigenlijk heb ik nog nooit echt een jaarplan gemaakt, hooguit wat vage ideeën op een rij gezet in de trant van “het zou leuk zijn als…” maar echt een plan maken, nee.
    Tot ik dit jaar GRIP las va…