Een digitaal platform in drie delen

Led_Zeppelin_-_Mothership_coverIk heb in het verleden al eens geschreven over de kracht van een moederschip en de satellieten. Hoe een blog als moederschip een belangrijk startpunt is van je digitale activiteiten. Een van de opmerkingen die ik geregeld krijg bij lezingen en workshops is: “OK, ik snap het bloggen, ik snap Twitter en Facebook. Maar hoe werkt dit nu samen?”

Michael Hyatt schreef een artikel wat me deed denken aan mijn moederschip-artikel. Ik wil het originele verhaal wat verder uitbreiden. Ik denk dat alle digitale media moeten samenwerken in een drieluik: Het moederschip, de satellieten en de telescopen.

Moederschip – Dit is je eigen blog, homepage, pagina. Hier heb je zelf de controle over, jij bent de baas en jij bepaalt de regels. Het is je digitale thuishonk. Dit is de plek waar je je fans kunt verzamelen. Al je internetverkeer moet hier uiteindelijk naar verwijzen. Je moederschip kan natuurlijk je reallife winkel zijn. Als het maar een plaats is waar jij zelf de meeste controle hebt. Kies je moederschip. Kies er één en zorg dat je die laat groeien.

Satellieten – Dit zijn de plekken waar je niet volledige controle hebt maar wel geregeld aanwezig bent. Je hebt er een profiel, een loginnaam. Denk aan alle sociale netwerken waar je actief bent. Dit kan Twitter zijn, Google+, Facebook of LinkedIn. Voor mij is het op dit moment voornamelijk Twitter en Google+. De satellieten hebben twee functies: Ze versterken de boodschappen die van het moederschip komen (blogposts, nieuwe artikelen, producten etc) en ze moeten zorgen voor verkeer naar het moederschip. Tweewegverkeer dus.

Telescopen – Ik ben nog niet helemaal tevreden over deze term, ik sta open voor suggesties! Maar dit zijn de plaatsen die je in de gaten houdt, die je monitort. Zo kun je online constant luisteren naar conversaties over je merk, naam, product, branche of interesse. Dit kunnen zoekopdrachten zijn met Google Alerts, hashtags in Hootsuite, Quora-abonnementen op onderwerpen of concurrende nieuwsbrieven.

Al je activiteiten zullen op in één van deze drie onderdelen moeten vallen. Ben je serieus om je eigen platform te bouwen en om digitale media anders te gebruiken dan puur voor entertainment? Denk dan eens na over je moederschip, satellieten en telescopen.

Abonneer je op de OPEN nieuwsbrief!

Elke donderdag ontvang je de beste links en tips over nieuwsbrieven, blogs en het open web. Voor online auteurs en uitgevers. 211 Tevreden abonnees gingen je voor.

Ondertussen lees je de laatste edities in het archief

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.