Ik begrijp eerlijk gezegd alle toestanden niet zo over het einde van Twitter. Ja, er gebeurt er een hoop in de persoonlijke hackathon van Elon Musk (dank Alexander Klรถpping voor deze mooie term) en de manier waarop medewerkers het schip verlaten verdient geen schoonheidsprijs. En ja, komende week begint het WK en kan het gebeuren dat er systemen uitvallen. Maar om nu als een volleerde drama-queen afscheidstweets te schrijven, dat gaat toch wat ver. Net als het pompeuze “Ik Ben Naar Mastodon En Kom Hier Nooit Meer Terug” gepraat. Ik vind dat nergens voor nodig.
Maar is dat een reden om te kiezen tussen Twitter en Mastodon? Het is sowieso een valse keuze. Mastodon is geen vervanging voor Twitter. Het is een eigen netwerk met eigen cultuur, geschiedenis en gewoontes. Het is geen sociaal netwerk wat draait op het algoritmisch tonen van relevante content, wat vaak neerkomt op polariserende, virale dunks op groepen mensen die elkaar de tent uitvechten. Mastodon heeft geen ingebouwde geldstromen voor content-creators, adverteren is niet mogelijk en er is geen centrale moderatie over alle Mastodon servers.
Je kunt prima beide netwerken naast elkaar houden. Ik hou van Twitter omdat het de polsslag van het wereldnieuws is. Als er iets groots gebeurt, dan ga je naar Twitter. Als ik kleine, niche gesprekken wil, dan kan ik nu Mastodon. Die twee naast elkaar is prima.
Ik hoop echt dat Twitter blijft bestaan, minimaal in zijn huidige vorm. En ik hoop echt dat Mastodon en de Fediverse nu een groter bestaansrecht hebben voor de lange termijn.
Het zou zo maar kunnen dat de ziel van Twitter wezenlijk verandert. Dat het zich meer en meer richt op algoritmische optimalisatie, amplificatie en dataverzameling voor adverteerders en politiek gewin. Dat we moeten betalen om in contact te blijven met ons eigen netwerk. Op datzelfde netwerk.
Dan kun je beter kiezen voor een plek waar je net zo goed kunt betalen, maar waarvan je zeker weet dat je niet wordt gevolgd en je woorden niet worden gewogen in een populariteitswedstrijd.
Sander Datema says
@frank Ik vind het wel belangrijk dat die twee gescheiden blijven. Dus niet crossposts en dat soort dingen.
Rabia says
@frank Thinking the same Frank๐
Erwin Blom says
Dat is fijn!
Frank Meeuwsen says
@sander Er zijn filters die je zelf kunt instellen. Ik vind dat je geen regels kunt opleggen of mensen wel of niet crossposten. Dat zou hooguit op serverniveau kunnen, waar het onderdeel is van de gedragsregels.
Sander Datema says
@frank Nee, regels vind ik te ver gaan, het is meer dat ik het een fijne norm zou vinden. Maar zoiets kan je niet afdwingen, moet ook niet.
Harld :masto: says
@frank “Ervaringen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”
Deh Haagh says
@frank Dat doe ik dus ook.
Michel van Baal says
@frank nee, eens. En ik lurk ook af en toe nog even, het is een fijne informatiebron. Maar ik merkte de laatste jaren ook dat het me te vaak te veel negatieve energie gaf, de continue boosheid overal over. Ik mis nu veel, maar ik vermoed dat dit echt gezonder isโฆ.
Limbeckx says
@frank qua platform ben ik het met je eens Frank. Maar als speelbal van Elon Ben ik het liever kwijt dan rijk. Om twee specifieke redenen. Ik vertrouw hem het dorpsplein niet toe en Ik gun hem enige bescheidenheid.
Bas de Meijer says
@MichelvanBaal @frank precies dat
Jeroen says
@frankIk hoop ook dat Twitter blijft bestaan. Voor o.a. de OSINT community is Mastodon niet geschikt. Eliot Higgins: “Twitter dying would be a really big blow to the open source investigation community.” https://twitter.com/EliotHiggins/status/1593508571563581440
Birgitje says
@frank ik ben ook op allebei actief.
Wiro Kuipers says
@frank hoezeer ik die polsslag ook waardeerde: hier merk ik weer de bescheidenheid van een persoonlijk netwerk, en zie ik de charme van klein en langzaam. En om eerlijk te zijn: hoe Musk acteert staat me tegen, en was het beslissende zetje om mijn account daar (na 13 jaar) te beeindigen. Geen moment spijt gehad nog. Eerder genoegen. En nieuws bereikt me toch wel.
Mingo ๐ฆฉ says
@frank @sander vroeger noemde we dat nettiquette.
Sander Datema says
@mingo @frank Ja, dat was โm
Ronald van Eunen says
@frank hoi Frank, โde polsslag van het wereldnieuwsโ is inderdaad waar. En het is Musks doel voor de organisatie: nieuwsmonopolie. No go for me.
annekekassteele ๐ฅ says
@frank eensโฆ ik heb altijd veel gelezen op twitter (vind lurken geen prettig woord), hier reageer ik sneller, ook bij onbekenden.
Lisa Neves Gonรงalves says
@frank amen!