De afgelopen weken waren een achtbaan van werk, prive omstandigheden en gezondheidsgedoe. De maand april is voorbij gevlogen voor me. Het stond vooral in het teken van Generative AI. Bij Kaliber maakten we de Snapatron Ultra2000 Deluxe, een fotobooth die van je selfie een AI kunstwerk maakt. De belangrijkste reden? Om met de poten in de modder en de handen in de klei te ervaren wat de potentiele creatieve kracht is van AI. Natuurlijk kun je met een paar prompts fantastische beelden maken. Maar hoe zorg je voor een écht verrassingseffect?
Wij maakten een fysieke installatie van een telefooncentrale uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Je maakt een selfie met een webcam en door de telefoonsnoeren te verbinden kon je zelf artiest, kunststroming en tekenstijl combineren. Vervolgens draai je aan het wiel en voila, je persoonlijke kunstwerk ontvouwt zich.
Het is een fantastisch project om te doen met een groeiend team van enthousiaste collega’s. Van het uitdenken hoe de user interface moet werken, de flow door de app en het vinden van de juiste prompt-template met kunststromingen, alles was een ontdekkingstocht.
Binnenkort meer over dit Kaliber project, inclusief video en behind the scenes!
Het betekent dat ik veel heb gelezen en ontdekt over AI, veel heb opgeslagen in mijn Readwise Reader en Obsidian leesmap, maar weinig hier heb gedeeld met jullie.
Aangezien het Koningsdag is, geef ik jullie hier een ongeordende, onopgeruimde, alles-op-een-hoop linkdump om lekker doorheen te klikken. Zie het als mijn digitale kleedje op de Vrijmarkt van het internet. Het voordeel is, je hoeft me er niet voor te betalen. Deel de link op je eigen blog of favoriete sociale netwerk naar keuze. Ik ben blij met alles.
Wat ik zag, deed en las
Deze maand gingen we met de hele familie naar de Super Mario Bros Movie. Eén lang gamelevel in een grote bioscoopzaal en heerlijk om samen te zien. Natuurlijk zag ik al genoeg van de verborgen easter eggs uit de geschiedenis van Nintendo, maar deze lijst is wel erg compleet!
Ik ben weer begonnen met Tai Chi. Ik beoefen deze sport al jaren met tussenpozen. Door de vermoeidheidsklachten van de afgelopen tijd zoek ik naar manieren om mijn energie goed te verdelen over de dag. De achterliggende filosofie van het Taoisme helpt me hierbij. Net als de ideeen achter het Stoicisme, waar ik me ook meer in verdiep.
Ik maakte een nieuwe email triage workflow in Fastmail. Gebaseerd op de werkwijze in Hey en ik moet zeggen, het werkt best lekker. Ik moet wennen dat ik zoveel mailadressen in mijn contactlijst zet, maar dat is eerlijk gezegd al jaren een probleem…
Ik binge-watch alles van Bill Making Stuff. Ik ben fan van zijn world-building verhalen en hoe hij uit oud speelgoed en plastic nieuwe objecten maakt.
Deze maand keek ik alle afleveringen van The Peripheral, las ik Agency uit en kocht ik eindelijk mijn eigen papieren exemplaren van Neuromancer en Mona Lisa Overdrive. Count Zero maakt komende weken de Sprawl Trilogy compleet voor me. Je kunt zeggen dat ik in een William Gibson periode zit?
Daarnaast ontdekte ik het werk van Ted Chiang. Dankzij de fenomenale film Arrival die ik weer zag. Ik lees nu zijn bundel “Exhalations” en ik vind het fantastisch. Waar Gibson nog wel eens kan doordreunen in zijn verhaallijn (Ik kijk naar jou, Agency!) zit Ted Chiang soms lekker in een speedrun met net voldoende details om je verbeelding aan het werk te zetten. Heerlijk! Ted Chiang is eveneens de auteur van het geweldige artikel ChatGPT Is a Blurry JPEG of the Web waar ik al over schreef.
As an AI Language Model…
Wat me bij het onderwerp van het leesvoer van april brengt: AI. Het is onmogelijk om alles bij te houden wat over dit onderwerp verschijnt. Het is veel. Te veel. En ik blijf het lastig vinden om er een scherpe mening over te formuleren. Gelukkig is vriend Marco Derksen daar beter in. Op zijn blog verzamelt hij bronnen om een beeld te vormen of de angst voor AI realistisch is en onderzoekt hij hoe ChatGPT nu echt werkt. Aanraders!
- Jon Stokes legt op een vrolijke manier uit hoe ChatGPT is te vergelijken met het Nederlands-Amerikaanse korte verhaal van Rip van Winkle.
- Bart Jacobs ziet de trainingsets van onder andere ChatGPT als stille diefstal in de openbare publieke ruimte en roept op data explicieter wordt gelabeld, om het wel of niet beschikbaar te stellen voor training van Large Language Models.
- Hear, hear! Alex Murrell roept op tot meer eigenheid van merken, mensen en media. Minder Age of Average, meer een eigen smoel!
- Jaron Lanier is mijn held. There is no A.I. Stop met het mythologiseren van de technologie en kijk naar de onderliggende sociale samenwerkingsverbanden die het de wiskundige modellen mogelijk maken.
- Vorige week gaf ik een presentatie over A.I. en creativiteit, waar ik onder andere de geweldige installatie “Unsupervised” van Refik Anadol aanhaalde. Ben Davis is minder enthousiast over wat hij “een intelligente lavalamp” noemt.
- Max More kan naar mijn mening wat uit de bocht vliegen met zijn ideeen over transhumanisme. Zijn betoog waarom 6 maanden pauze voor AI onderzoek een slecht idee is, wil ik echter nog eens goed uitpluizen.
- Daarnaast is er het stuk van Ian Hogarth, We must slow down the race to God-like AI. Hogarth is eveneens co-auteur van het jaarlijkse State of AI report. Wat je weer niet moet verwarren met het jaarlijkse AI Index Report van Stanford University.
Ik weet zeker dat er een verwantschap is in de discussie over auteursrecht tussen beelden die door een AI worden gegenereerd en de beroemde selfie die een aap maakte.
WVTTK
Tenslotte nog een paar losse flodders uit de leeslijst:
- Al jaren denk ik er over om een persoonlijke handleiding te maken. Hier weer een mooi voorbeeld.
- I feel seen… Leo Babauta: We overcomplicate our Task Systems.
- De discussie die al een tijdje in de Meeuwsen Mansion woedt: Your kid wants to be a Twitch Streamer.
- Wabi-Sabi, omarm de imperfectie.
- Het blog van Tobias Revell is een schatkamer voor websurfers. Je bent er zo een avond mee zoet.
- Had ik al verteld dat ik het boek Mastering Emacs heb gekocht? Deze hele blogpost is wederom in Emacs geschreven en dat bevalt me prima!
Prompt in Midjourney voor de eerste afbeelding: A man smiling and selling stuff on the street on a large orange-colored blanket with books, toys and vintage furniture on it, as well as old computers on it like a Commodore 64, Atari 2600 and Apple II. He’s sitting in front of an orange banner. In the style of Wes Anderson, lots of orange, crowded, people dressed in orange, Dutch tradition Kingsday in Utrecht, hyper realistic, Wes Anderson style. Bright and orange. Colorful. Depth of field. Ultra-realistic, minute details, sunny lighting, DSLR. –s 1000 –v 5 –ar 16:9 –q 2 –seed 1557404881