Hey! Ho! Let’s go!
Je leest de eerste editie van het tweede seizoen van OPEN. Waarom begint nu ineens het tweede seizoen, kun je je afvragen. Vorige week was de eerste verjaardag van deze nieuwsbrief, vandaag is mijn eigen verjaardag, wat is dan een beter moment?
In deze editie besteed ik aandacht aan de email app Hey. Vrees niet, ik ga je geen tour door de app geven, dat kan maker David Heinemeier Hansson (DHH) prima zelf in deze 37 minuten durende uitlegvideo.
Ik zal net zo min een overzicht geven van de loopgravenoorlog die gaande is tussen Hey en de Apple appstore. 30% van je verkoopprijs afstaan aan je distributeur is veel, het is een keuze die je maakt met je arm op je rug gedraaid en nu blijkt dat Apple die regel wat losjes in acht neemt.
Het artikel wat ik deze week de moeite waard vind geeft een algemener beeld wat er gaande is met Hey en email. Een breder perspectief hoe apps een industrie kunnen veranderen.
On with the show!
Frank
PS: Wil je me een verjaardagscadeau schenken? Vertel je vrienden, familie, collega’s in de eerstvolgende videocall over deze nieuwsbrief. En dat ze gratis lid kunnen worden. Ga naar https://diggingthedigital.com/nieuwsbrief/ en word lid!
Bouw een bedrijf met een mening
Na de uitlegvideo van DHH over Hey had ik twee gedachten: “Ik wil dit zelf proberen” en “Ik hoop dat anderen volgen”.
Ik heb een invitecode en inmiddels een mailadres (frankm@hey.com, mail me gerust!), dus de komende twee weken kan ik Hey zelf testen. Wat ik echter belangrijker vind is de filosofie achter Hey. Zoals DHH in de video zegt, “It’s not email software, it’s an email philosophy”, wat betekent dat er meer in email client moet zitten dan alleen het tonen en archiveren van alle mail die binnenkomt.
Hey.com is gebouwd op een mening. De mening van de makers van Basecamp. Daar kun je het mee oneens zijn, dat is prima. Ze nemen wel een standpunt in. En het is dat standpunt, die opinie wat Hey zo krachtig en aantrekkelijk maakt voor de fans. Die opinie zou ook het begin kunnen zijn van een revolutie in email. Zoals Steve Jobs in 2007 een mening had over mobiele telefoons en wat ze kunnen. Hoe Google in 1998 vond dat zoekmachines op het web moesten zijn. Hoe Seth Godin in 1995 vond dat marketing zou moeten zijn.
Het ontvangen, verwerken en vinden van email is te lang hetzelfde gebleven. Met het standpunt wat Hey inneemt, gaan ze met een gestrekt been die markt in. De sterke publieke mening van de makers resoneert bij voorlopers in deze veranderingen. Als Hey het succes wordt wat we hopen dat het wordt, dan hoop ik dat de rest van de markt volgt. Natuurlijk beginnend met Gmail en Outlook, de grootste spelers. Maar ik ben al jaren een tevreden gebruiker van Fastmail, ik vind wel dat zowel hun mobiele als desktop app een fris jasje verdient. Email is als dienst blijven steken in de jaren 80 en 90, Hey laat zien dat het anders kan.
De meningen van Hey kunnen bijdragen aan de stappen die deze diensten zetten.
De mening die doorsijpelt in je product is belangrijker dan je marketingbudget, claimt Ali Mese in zijn fraaie artikel To build a business empire, own an opinion (not a marketing budget). Lezenswaardig!
Opinions start conversations.
Wat gebeurt er nog meer? 🤔
🔍 Gelukkig gebeurde er nog meer deze week. Zo heb ik een overzicht gemaakt van zoekmachines om nieuwe nieuwsbrieven te vinden. Wel zo handig als je verse inspiratie zoekt.
📰 Het is mijn verjaardag, dus deze editie zet ik mezelf wat meer centraal :-). Zo nam ik vorig weekend een podcast op met Elger van der Wel over zijn medianieuwsbrief. Een fijn gesprek over de aanleiding, zijn werkwijze en Elger’s mening over one man publishing empires.
De eerste editie van OPEN Podcast is overal te vinden!
🗣 In een andere podcast kwam ik zelf aan het woord. Newsletter Crew is een nieuwe podcast over nieuwsbrieven, waar ik vertel over mijn project Thanks for Subscribing, hoe ik startte met deze nieuwsbrief en hoe ik email zie op de lijn van publieke en private communicatie-instrumenten.
📝 Een deze dagen is de zine “Heldere Instructies” van Reinier Ladan beschikbaar. In een video legt hij alvast uit hoe je zine uitspreekt. En waarom het veel fijner is dan een platte PDF. Een duidelijke mening van Reinier!