Er is een hoop te doen rondom Substack. Alweer. Het populaire nieuwsbrief-platform ligt deze dagen onder vuur omdat ze misschien toch géén platform zijn. Maar een mediabedrijf met journalistieke uitgangspunten. Substack heeft een onbekend aantal schrijvers aan zich gebonden door ze een riant voorschot te geven. Zo riant, dat ze een vaste baan konden opzeggen om zich volledig te focussen op een eigen publicatie bij Substack.
Maar de vraag is nu of het wel zo netjes is wat Substack doet. De lijst met schrijvers die ze op deze manier aan zich binden is niet bekend. Voor schrijver Jude Doyle reden om uit te leggen waarom hij daar moeite mee heeft. Als transgender heeft hij veel met te maken met intimidatie, online pesterijen en een treitercultuur. Die onder andere uit de hoek komt van Substack schrijvers die een voorschot lijken te hebben ontvangen. Anders gezegd, Doyle betaalt mee aan het in stand houden van de treitercultuur waar hij zelf hinder van ondervindt. Het artikel van Doyle krijgt bijval en dwingt de makers van Substack tot een reactie. Naar eigen zeggen is de lijst met schrijvers divers, zowel in gender als in culturele achtergrond. Ze blijven bij hun standpunt dat de lijst niet publiek hoeft te zijn en dat ze geen redactionele eindverantwoordelijkheid hebben.
DIY mediaplatform
Als je van plan bent om iets met een nieuwsbrief te doen, dan zou ik je nu eerder naar Revue en Twitter sturen dan Substack. Er is weinig reden om Substack te gebruiken anders dan de kant-en-klare templates en editor die ze aanbieden. Maar daar zijn genoeg andere keuzes voor. De combinatie Twitter en Revue is voor veel nieuwsbriefschrijvers interessant omdat ze elkaar versterken. De mogelijkheden op het platform Twitter om je publiek op te bouwen en om je verhalen te promoten, de nieuwsbriefdienst Revue die voor het directe contact in de inbox zorgt. Die combinatie heeft Substack niet. Het is een fraaie dienst die online publiceren en inbox-aanwezigheid combineert. Maar vindbaarheid en promotie van je titel is vrijwel afwezig.
Ernie Smith van Tedium publiceert een prachtig overzicht van de mogelijkheden die je als nieuwsbriefmaker hebt om volledig onafhankelijk je titel te maken, verzenden en promoten. Bijvoorbeeld de combinatie WordPress, Newsletter Glue en Mailerlite, waarmee ik deze nieuwsbrief verstuur.
Ik geloof in een grote mate van onafhankelijkheid en vrijheid in wat je online publiceert. Een platform kan altijd helpen, maar zet niet alles op die ene kaart. Platformen kunnen altijd weer verdwijnen. En met zo’n platform je publiek.
Blog on!
Wat er nog meer gebeurde
🚨 De quaranzine is een opkomend en dus hip alternatief voor de nieuwsbrieven. GQ duidt de microtrend.
👻 Ik noemde Jude Doyle al hierboven. Hij is inmiddels weg bij Substack en heeft alles nu ondergebracht bij Ghost. Met de nieuwe versie van het hosted/open source publicatieplatform zijn ze een serieus alternatief. Zeker de moeite van het bekijken waard!
💸 NFT’s. Ik vind het een bijzonder fenomeen. De combinatie van digitale kunst en cryptocurrencies bieden veel interessante mogelijkheden. Jack Rusher geeft een mooi overzicht in zijn artikel “What does it mean to buy a gif?“
💰 En over NFT’s gesproken, nu zijn er ook Creator Coins. Digitale valuta die specifiek voor een auteur, kunstenaar of muzikant zijn gemaakt. Crypto for creators! Iedereen zijn eigen geld! Marketeer en nieuwsbrief-queen Ann Handley heeft een Creator Coin met de fantastische naam $WORD. Je kunt deze coin verhandelen op het platform Rally. Ik heb daar inmiddels een aanvraag gedaan voor een eigen Creator Coin. Gewoon om eens te proberen wat het is…
Nieuwsbrief van de week
Als je je nieuwsbrief The Murmuration noemt, dan heb je wat mij betreft al gewonnen. “Birds of a feather, flocking together – a newsletter for women 35+, talking about the big stuff that matters.”
Header image: Jen Gallardo / Flickr
Justanegg NFT says
🥚