Een gratis Non-Fungible Token! Een gratis plaatje op het internet, zomaar cadeau! Ineens zat het in mijn mailbox!
Wat was dit nou weer? Ik krijg een NFT? En waarom? Ik moest even op onderzoek, te beginnen met de NFT zelf. Je kunt hem ook live in actie zien. Want het is een animated gif. Van een neon-vuurwerk-verlichting. Ik zou ook niet weten hoe ik het anders moet noemen. En als je denkt dat het een uniek beeld is? Nou…. nee.
Er zijn 19429 edities van exact dezelfde animated gif. En elke fan van Rally.io die minimaal 1 Creator Coin heeft, krijgt er eentje. De NFT is niet verhandelbaar en er zit tot op heden geen geldwaarde aan.
Het voelt alsof je op je verjaardag voor de zoveelste keer dezelfde animated gif via Whatsapp krijgt gestuurd.
Ik weet niet zo goed wat ik er mee moet. Maar ik was wel getriggerd door het platform. Wat was Rally ook weer? Ik wist dat ik er een account had, maar hoe zat dat ook weer? En WTF zijn Creator Coins?
Lees verder …
De meest geklikte link in de vorige editie van deze nieuwsbrief was het artikel van Jarno Duursma “Wat is de Metaverse”. Nog altijd een aanrader!
Bouw je eigen Creator Economy
Rally.io is een platform waar je als creator je eigen munt kunt lanceren, uitgeven, verhandelen en inwisselen. Crypto for Creative Communities.
De Creator Coins zijn een digitaal betaalmiddel voor je eigen community. Neem Ann Handley, zij schrijft twee-wekelijks de succesvolle nieuwsbrief Total Annarchy.
In het voorjaar lanceerde ze haar eigen Creator Coin, $WORD. Ik vind het een fantastische naam voor een cryptocoin die de community ondersteunt van copywriters en contentmarketeers. Ze legde zelf uit hoe ze tot deze naam kwam (TL;DR gewoon op Twitter rondvragen en je krijgt vanzelf inspiratie)
Ik bedacht me waarom een eigen munt nodig zou zijn. Want waarom zou je de moeite nemen om dit te doen als je ook via Patreon, Petje.af of andere platformen een community kunt opbouwen en betaalde diensten kunt aanbieden?
Maar er zijn wel wat essentiële verschillen die een Creator Coin zoals op Rally interessanter maken. Je kunt je coin verhandelen op het platform. In tegenstelling tot een abonnement. Dat is een één-op-één relatie tussen mij en de maker door middel van geld. Ik kan in principe het abonnement niet opsplitsen of een deel aan iemand anders verkopen. Met Creator Coins zou dat wel mogelijk zijn. Als ik Ann niet meer interessant vind, ben ik mijn geld niet kwijt door het abonnement maar kan ik het omzetten naar een andere maker. Rally schermt met het gegeven dat je bij hen geen hoge platformkosten hebt zoals bij andere bekende platformen. Mocht je je Creator Coins met crypto willen kopen zoals Ethereum, hou dan nog wel altijd rekening met hoge gas-fees. Dat zijn de administratieve kosten in de cryptocurrencies. En nee, ik weet ook niet waarom het gas-fees heet.
De Creator Coin stijgt en daalt in waarde. In het voorjaar kocht ik voor $10 $WORD coins. Die zijn nu $18 waard. Hoe dat precies werkt is mij nog niet helemaal duidelijk. Hoe meer jij als maker naar je community brengt, hoe meer zo’n coin waard wordt? Of komt dat door het handelsverkeer in de coins?
Zo kwam ik weer in aanraking met het Rally platform. Waar ik dit weekend onverwacht een NFT van ontving. De ontwikkeling van deze Creator Coins en bijbehorende digitale goederen in de vorm van NFT’s blijven me intrigeren. Aan de ene kant vind je het Indieweb. Een vrij technische en bijna Spartaans gedreven community om met internet-protocollen en open source software te laten zien hoe het internet weer een onafhankelijk web kan zijn. Het lijkt een eigen leventje te leiden naast het bestaande web. Naast het Indieweb is de Creator Economy met een enorme opmars bezig óp de bestaande netwerken en protocollen. Of dat nu Web3 heet of een andere term krijgt. Maar de levendigheid en de energie die uit een platform als Rally knalt, of de aan hysterie grenzende discussies op Twitter en Discord over plaatjes van apen die worden gestolen. Omdat ze een miljoen dollar waard zijn. Niet de afbeeldingen, maar de digitale certificaten dat je er eigenaar van bent. Het fascineert me omdat het zo anders is, zo nieuw en nog lastig te bevatten wat de gevolgen zijn.
Ik vind het allemaal nog lastig te begrijpen en ik probeer er grip op te krijgen. Want als filmmaker Quentin Tarantino NFT’s maakt van nooit vertoonde scenes uit Pulp Fiction, wat is dan de achterliggende reden? Simpel geld verdienen? Een community opbouwen? De echte fans iets geven waar ze zelf uiteindelijk de waarde van bepalen? Is het de Creator Economy die al direct in hyperdrive gaat door Hollywood en de macht verliest? Of is het nu écht zo dat bloggers, nieuwsbriefschrijvers, Youtubers, Instagrammers en TikTokkers de echte waarde voor hun werk gaan zien?
Krijgen Creator Coins, NFT-economy en het decentrale web een gouden toekomst samen? Ik ben benieuwd.
Wat gebeurde er meer deze week?
▶️ Aansluitend op het bovenstaande verhaal over de Creator Economy, hoe kan het dat de NY Times aan de ene kant haar journalisten verbiedt om een nieuwsbrief onder eigen naam te publiceren? Maar tegelijkertijd wel artiesten als Rage Against the Machine gitarist Tom Morello verleidt om een betaalde nieuwsbrief onder de vlag van de krant te versturen? Lees het opiniestuk van Tom Morello gerust via deze cadeaulink van de NY Times.
▶️ In Stockholm is de officiële app voor de scholen zó slecht, dat ouders het heft in eigen hand namen. Op basis van de API van de app bouwden ze een betere versie. De gemeente besloot de politie in te schakelen. Een bizar verhaal met een goed einde. Uiteindelijk wint het open web altijd.
▶️ Naast Substack, Revue, Ghost is er altijd plek voor een nieuw platform om je eigen blog en nieuwsbrief te starten: Papyrus. Het ziet er op eerste gezicht vrij solide uit. Maar het is generiek en mist een eigen smoelwerk, het mist de gelaagdheid van een stevig merk. Ik mis het netwerk van de blogs en nieuwsbrieven die er al zijn. Wat voor community is het? Het eigen Papyrus blog is nog geen enerverende plaats waar je je kunt verliezen in het platform. Ik krijg niet het gevoel dat het een knallende start heeft gemaakt de afgelopen twee weken. Misschien moeten we het wat langer de tijd geven om te groeien.
Nieuwsbrief van de week
The Sample is een newsletter discovery service. Het is de tool die ik zou willen bouwen als ik de tijd en kennis zou hebben. Maker Jacob O’Bryant doet uit de doeken hoe hij zijn database met nieuwsbrieven opbouwt en geeft inzicht in de onderliggende cijfers. Wat brengt zo’n discovery service op en wat zijn de toekomstplannen?