Linkse politieke partijen interesseren zich niet in direct contact met de kiezer. Die conclusie kun je wel trekken na een paar maanden onderzoek in de nieuwsbrieven van de partijen. Sinds november 2020 ben ik geabonneerd op de nieuwsbrieven van alle zittende partijen en een aantal nieuwe partijen. Ik heb bijgehouden wanneer ik van welke partij een nieuwsbrief heb ontvangen.
Over een maand zijn de Tweede Kamerverkiezingen, maar veel partijen lijken zich niet te bekommeren om de inbox van de kiezer. De posterplakplaatsen zijn weer gevuld, de oneliners vliegen om je oren in talkshows en op social media verdringen de lijsttrekkers zich met videostreams, TikTok challenges en Clubhouse sessies. Maar op die ene plek waar je echt direct, één-op-één contact hebt met de kiezer, daar blijft het stil. Het is de plek waar de kiezer toestemming heeft gegeven om met nieuws te komen. Om de standpunten te onderbouwen en te overtuigen van een stem. Maar er gebeurt vrijwel niets in de mailboxen. Een gemiste kans.
Begin december gaf ik een eerste update. Ik had sinds september 65 mail ontvangen van de partijen. Bizar weinig naar mijn idee. We zijn nu 2 maanden verder. Ik heb nu 173 nieuwsbrieven in de inbox zitten. De grote uitschieter blijft PVV met 54 mails, gevolgd door SGP, FVD en CDA met elk rond de 20 nieuwsbrieven. De eerste partijen aan de linkerkant zijn D66 (14 nieuwsbrieven), Volt (10) en GroenLinks (9). De overige partijen sturen amper nieuwsbrieven. Hooguit om een livestream aan te kondigen of gewoon om geld te vragen.
PVV stuurt constant mails uit. Als Wilders een debat voert in de Kamer over de avondklok gaat vrijwel direct een nieuwsbrief uit met een link naar de video en wat pakkende quotes. Ze schromen ook niet om meerdere nieuwsbrieven per dag te sturen.
Ik vind het opvallend dat er zo weinig aandacht is voor email in de campagnes. Je kunt tegenwerpen dat email minder populair is, dat mensen geen mail lezen, berichten bedolven raken in spam. Maar aan de andere kant, je abonneelijst is je meest waardevolle lijst. Het zijn mensen die zich vrijwillig hebben opgegeven om nieuws van je te ontvangen. Die zijn ontvankelijk voor je boodschap en kun je eenvoudiger en goedkoper bereiken. Door slim met je nieuwsbrieven om te gaan kun je ze vaker inzetten op je website en op social kanalen. De boodschap is eventueel te segmenteren binnen je abonneelijst, zonder dat je hiervoor data van Big Tech hoeft op te kopen.
Ik hou de mailbox in de gaten, wie weet zien we de komende 25 dagen nog een spurt in nieuwsbrieven bij de politieke partijen. Ik abonneer mij komend weekend nog op de nieuwsbrieven van de extra partijen die door de Kiesraad met geldige kandidatenlijst zijn genoemd. Wil je meekijken met de database, alle berichten met screenshots vind je in onderstaande overzicht.
Verantwoording: Ik heb mij ingeschreven op de nieuwsbrieven van de politieke partijen die in september in de Kamer zaten. Daarnaast heb ik mij in september geabonneerd op een paar nieuwe partijen. Alle nieuwsbrieven ontvang ik op een neutraal GMail account en worden automatisch in een database ingelezen inclusief screenshot van de nieuwsbrief.
Erwin Blom says
Maar is er niet sprake van tunnelvisie van de schrijver 🙂 ? Is een nieuwsbrief de enige vorm van direct contact? En is het wel zoveel meer dan de digitale versie van een folder? Over naar Clubhouse! 🙂
Frank Meeuwsen says
is email geen direct kiezerscontact dan?
Huub Bellemakers says
Ha leuk, ik had hier een paar weken terug ook een item over. Volgens mij, maar dat vind ik lastig om precies te controleren, doet GL wel meer aan gedifferentieerde nieuwsbrieven. SP en PvdA doen echt bijna niets, heel.vreemd.
youtu.be/dxVOTJZ2HaQ
Erwin Blom says
Jij concludeert dat er geen direct kiezerscontact is als ze niet actief met een nieuwsbrief zijn. Dat zou zo zijn als een nieuwsbrief de enige vorm van contact is.
Huub Bellemakers says
Pvdd ook weinig. Noot: je moet wel emailadressen hebben. Volgens mij hebben bijvoorbeeld pvdd en PvdA daar de afgelopen jaren niet erg op ingezet.
Frank Meeuwsen says
Volgens mij schrijf ik dat ze zich niet bekommeren om direct kiezerscontact. Dat jij dat interpreteert dat ik vind dat er geen direct kiezerscontact is, daar kan ik weinig aan veranderen…
Frank Meeuwsen says
Ik heb te weinig bij gehouden hoe de mailadressen worden verzameld/gevraagd op de sites. Het varieert enorm. Er zin partijen waar je pas de nieuwsbrief kunt ontvangen na een donatie (nee, niet de VVD…)
Frank Meeuwsen says
Van GL kreeg ik vooralsnog niets. Na een controle bleek mijn mailadres niet bekend te zijn. Opnieuw ingeschreven maar ik krijg bar weinig…
Erwin Blom says
Dat maakt het niet veel anders. Die conclusie is alleen op nieuwbrieven gebaseerd. Er zijn veel meer vormen van direct contact.
Huub Bellemakers says
Ik dus wel een beetje. GL heeft er heel erg op ingezet, SP pas afgelopen half jaar.
Frank Meeuwsen says
Die zijn er zeker.
Frank Meeuwsen says
Ik ga je video kijken!
jeroensangers says
@diggingthedigital.com Interesante observatie.
Ik vraag me af wat de reden hiervoor is.
Hebben deze partijen dit in het verleden getest met negatieve resultaten?
Worden de campagnes geleidt door mensen die zelf geen nieuwsbrieven lezen en er daardoor niet aan denken?
Bas Bakker says
Vraagje: hoe zorg jij ervoor dat de Twitter reacties onder de blog komen?
Frank Meeuwsen says
Dat gebeurt via Webmentions met een koppeling via brid.gy. Ik heb het deel met Webmentions eens beschreven, het Bridgy stuk nog niet. diggingthedigital.com/wordpress-en-w…
Bas Bakker says
Thanks ga er naar kijken.